Om JS Rejser

Vi var sandsynligvis de første i Europa, der lavede rejser til Rumænien efter revolutionen. Vore kunder er oplevelsesfolket, som vil have oplevelser med personlig betjening af cheferne selv. Vi mener, at vi har noget at byde på – nemlig at vi jo nok er dem i Danmark, der har den største indsigt og berøringsflade i Rumænien, hvilket vi har oparbejdet igennem de sidste 30 år. Det være sig igennem vores humanitære arbejde, kulturel udveksling samt i de 23 år, hvor vi har vist turister rundt i Rumænien. Mange kontakter er skabt i forbindelse med Jørn Sørensens samarbejde med Det Danske Udenrigsministerium, som vi har lavet kurser for – beregnet til rumænere.

Den bedste hjælp, som rumænerne kan få nu, er at turister kommer og besøger deres land, samt at nogle ønsker at investere og evt. starte firmaer i Rumænien.

Vi har erfaret, at en bus er den mest optimale rejseform, når man ønsker oplevelser fra start til slut. Når I rejser med os, får I både hjertet og sjælen med på ferie, og I kan fra jeres behagelige sæde i bussen opleve de smukke landskaber. I 2008 gik vi samarbejde med et rumænsk busfirma, som har en 4-stjernet luksusbus med ekstra god benplads og aircondition til vores brug. Der er tilknyttet 2 dygtige chauffører, der kører alle vores ture, fra vi starter i Danmark, og til vi er tilbage i Danmark.

I 2010 var der generationsskifte i JS Rejser. Jørn Sørensen gik nemlig på pension og jeg – Carmen – overtog ledelsen. Jørn og jeg kender gud og hver mand i alle egne af Rumænien. Han lovede at hjælpe et par år – han er her endnu, måske holder han aldrig! – Hvem ved? Jeg er født og bor i Rumænien, så jeg kender alt til Rumænien, det rumænske sprog og den rumænske kultur, derudover taler jeg perfekt dansk.

 

 

Carmen   JS
 

Baggrund

Jørn Sørensen har de sidste mange år besøgt Rumænien, især efter revolutionen i 1989-90 hvor man frit har kunnet besøge landet. Det har givet en stor indsigt i landet samt en stor berøringsflade, som kommer både vore gæster og os til gode.

I foråret 1993 blev JS Rejser en realitet, da Jørn Sørensen begyndte at lave busrejser til Rumænien, først og fremmest Transsylvanien med byen Cluj Napoca som base.

Det var klart, at det i begyndelsen var vanskeligt, idet landet og dermed også turismen var sat i stå efter det tidligere styre under Elena og Nicolae Ceausescu. Men efter massiv hjælp fra omverdenen efter revolutionen, begyndte landet så småt at fungere, men der er stadig lang vej endnu.

Vi fik den idé, at man kunne kombinere rejser med hjælp til nogle mennesker med STUDIE-, OPLEVELSES- OG FERIETURE.

Efter at have studeret den hjælp Rumænien fik, er vi, sammen med vore rumænske venner, kommet til det resultat, at den bedste hjælp, er at prøve at ændre lidt på landets infrastruktur. Nu skulle rumænerne nemlig til at tjene penge i konkurrence med andre lande. Det man kalder markedsøkonomi.

Som sagt så gjort! Vi tager danskerne med til Rumænien i bus i en afslappet atmosfære, viser landet frem som det er – vi er ikke tilhængere af opstyltede turistattraktioner – vi støtter det private initiativ, f.eks. bor vi på hoteller, der er under privatisering. Vi har erfaret, at en bus er den mest optimale rejseform, når man ønsker oplevelser fra start til slut. I får både hjertet og sjælen med på ferie, når I fra jeres behagelige sæde oplever de smukke landskaber. Vi spiser i vid udstrækning privat, vi besøger og sponsorerer mange familier, skoler, et par børnehjem, besøger venner og bekendte (også dem vi ikke kender) i de små charmerende landsbyer og vi besøger folk oppe i bjergene. Det kan ikke beskrives i et rejseprogram. Det skal opleves. Der er under disse dagture tit og ofte mange impulsive oplevelser, som gør det spændende.

I 1997 blev Carmen Vele ansat i firmaet som JS Rejsers lokale guide og repræsentant. Carmen taler flydende dansk med lidt kronjysk accent. I 2006 blev Carmen medejer af JS Rejser og blev i 2010 eneejer af firmaet.

Alt dette bliver kørt efter mottoet: ”HJÆLP TIL SELV-HJÆLP” dvs. vi giver muligheden for at nogle hoteller, private restauranter, private almindelige rumænere m.m. får en chance for at tjene en skilling. Det er den bedste hjælp, vi kan give Rumænien – de gør noget for os, og vi gør gengæld. Resultatet af dette er blevet ture med en blanding af KULTUR, SOCIALT SAMVÆR, KULINARISKE OPLEVELSER, AFSLAPNING M.M.

Sidst, men ikke mindst, er der blevet knyttet mange venskaber mellem danske og rumænske familier. Det har været en virkelig succes med mange dejlige ture. Vi tror det skyldes, at de fleste af os har en lille pionerånd, som måske stammer helt fra vikingetiden. Vi har heldigvis bevaret denne ånd, også i år 2016, så man husker sin ferie, også efter at man er kommet hjem.