Rejseinformation

Hotellerne
Rumænien har ganske mange hoteller, typisk opført i 1970’erne og 1980’erne. Forholdene i landet har medført, at mange hoteller trænger til en modernisering – det samme gælder i øvrigt mange andre bygninger i Rumænien. Nye tider er på vej, så moderniseringerne skrider stille og roligt frem. Samtidig ændres personalets forståelse for service langsomt fra: ”dét, vi ikke når i dag, når vi nok i morgen” til det niveau, vi kender i Danmark. Vores hoteller er delvist privatiserede og er derfor indstillet på at give en god og stabil service. Hotellerne i Republik Moldova, Bulgarien og i særdeleshed i Serbien er efter forholdene utrolig dyre, men vi kæmper en kamp for at holde priserne nede, og det er til dels lykkedes indtil nu. Alle vores hoteller er 3- eller 4-stjernede hoteller med gode forhold. Vores overnatningshoteller har alle sammen gode værelser med eget bad og toilet.

Dagture/oplevelsesture
Dagture/oplevelsesture bestilles og betales separat i Rumænien. Turene fremgår af det dagsprogram, man får tilsendt sammen med rejsebeviset, og man kan så frit vælge, hvilke ture man ønsker at deltage i. Der er arrangeret oplevelsesture, hvor det ofte føles, som om tiden bliver spolet ca. 75 år tilbage! Vi prøver den traditionelle, rumænske mad og den rumænske blommebrændevin tuica – der er en stærk oplevelse i sig selv – samt lokale vine. Vi færdes i uspolerede bjerge med landsbyer, hvor vi møder den rumænske befolkning og en ufattelig gæstfrihed. Vi indtager normalt frokost hos private. Turene udgår fra hotellet, hvor vi bor, og vi er tilbage igen sidst på dagen.

Prisen på vores dagture/oplevelsesture
Prisen på alle vores dagture ligger på 15-80 EUR pr. person pr. dagtur. Alle turene er inklusiv frokost m/drikkevarer. Turene kan betales i EUR (eller DKK), helst i små sedler. Du læste rigtigt – det er meget billigt! Vi forbeholder os dog ret til prisændringer, hvis der sker udefrakommende ændringer, vi ikke har nogen indflydelse på.

Få én på opleveren!

Frokost indtages næsten altid hos private familier. Det er både en oplevelse og en god, direkte måde at hjælpe rumænerne på. Man kunne kalde det en slags ”hjælp til selvhjælp”. Vi vil ikke love mere, end vi kan holde, men vi er næsten sikre på, at du får rigtig mange uventede oplevelser. Det er ikke alle steder i Rumænien, man ser ret mange turister, så derfor opstår der ofte sjove og impulsive episoder på vores ture. Turismen er desværre faldende, idet først og fremmest charterselskaberne udebliver. Problemet er, at hotelpriserne er for høje i forhold til standarden – specielt ved Sortehavet. Vi har dog formået at holde vores priser nede, idet vi forhandler direkte med hotellerne, og fordi vi har lave driftsudgifter. Det samme gælder i de lande, vi stikker næsen ind i: Republik Moldova, Serbien og Bulgarien.

Se omtalen af de enkelte ture her i kataloget. Du er altid velkommen til at bede om et udførligt dag-til-dag-program på netop den tur, du er interesseret i. Vores rejser byder på oplevelser til den nysgerrige rejsende, der er parat til at yde for at nyde.

Sammen med os kommer du på en anderledes rejse- eller studietur – og får en oplevelse, du aldrig glemmer!

 

Facts om Rumænien

Beliggenhed
I Sydøsteuropa på Balkanhalvøen, halvvejs mellem Ækvator og Nordpolen og ved Donaus udløb i Sortehavet. Rumænien grænser op til Ungarn og Serbien mod vest, Ukraine mod nord, Republik Moldova og Sortehavet mod øst og Bulgarien mod syd.

Areal
237.500 km2

Befolkning
Over 21 mio. indbyggere, bestående af 89 % rumænere. Øvrige indbyggere er fordelt på etniske ungarer, tyskere og serbere.

Hovedstad
Bukarest med ca. 1,7 mio. indbyggere.

Officiel tid
2 timer foran GMT (1 time foran Danmark). Sommertid som resten af Europa, fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober.

Klima
Fastlandsklima med årsgennemsnitstemperaturer på +11 ved Sortehavet i syd til +2 i Kapater-bjergene. Sommergennemsnit +24 og vintergennemsnit +3.

Statsform
Republik.

Strømforsyning
220V, 50 Hz vekselstrøm. De fleste stikkontakter passer til danske stik.

Post og telefon
Frimærker og postkort kan købes på posthuset eller hos os. Mobiltelefon kan benyttes de fleste steder i Rumænien. Roaming-priser i EU-lande er ens fra juli 2013. Bemærk, at de lande, der ikke er medlem af EU, har et helt andet prisniveau på data-roaming.

 

Go' Daw billede side 6 nyttige gloser
 

Økonomi
Økonomien er blevet mere stabil efter Rumæniens indtræden i EU i 2007. Eksporten er blevet en del bedre, og strukturen er blevet meget bedre. Nu kan man næsten købe alt i Rumænien. De vedtagne privatiseringslove har indtil videre kun givet sig udslag i opstart af en mængde små forretninger og virksomheder. Veje, bygninger og anlæg istandsættes. Turismen, der kunne være en væsentlig bidragsyder til økonomien, fungerer langsomt. Men først og fremmest forsøger man at ændre den enkeltes indstilling til arbejde – også over for de besøgende turister fra vesten, der er vant til god og præcis service. Det gør, at prisen på madvarer m.m. er steget en del. Den globale krise mærkes ikke så meget i Rumænien – her har der nemlig altid været krise!

Valuta/veksling
Leu (i flertal: Lei). Som noget nyt kaldes den rumænske valuta også RON. Udenlandsk valuta kan ind- og udføres uden begrænsning. Veksling kan foretages på vekselkontorer og i banker – vekselkursen varierer. JS Rejser tilbyder gratis veksling på hele turen, og vi veksler tilbage på hjemturen. Desuden kan de fleste kreditkort benyttes i Rumænien.

Priser
Rumænske varer er billige – set med en danskers øjne. Som illustration kan det nævnes, at en god, rumænsk månedsløn svarer til ca. 3.500 kr. Læder- og skindtøj kan med fordel købes i Rumænien, da priserne ligger fra 50 til 25 % af prisen i Danmark. Det er også billigt at gå ud at spise.

Toldbestemmelser
Ved indrejse må man medbringe almindeligt rejsegods og andre genstande til eget brug under opholdet under forudsætning af, at man fører genstandende med ud igen. Man må også medbringe medicin til personligt brug. Ved udrejse fra Rumænien må man udføre 800 cigaretter, 10 liter spiritus eller 90 liter vin eller 110 liter øl.

 

Festspil og folklore

Rumænien har med sine mange traditioner også talrige fest- og folklorebegivenheder. Vi er så heldige, at vi har kontakt til nogle af Rumæniens dygtigste og festligste grupper. Grupperne udfolder sig med traditionelle og specielle danse samt musikstykker fra området. Det oplever vi på tætteste hold på vores rejser. En af grupperne har desuden ved mange lejligheder gæstet Danmark. Du vil opleve nogle fantastiske musikere og dansere, der får hårene på armene til at rejse sig. En flot aften med rumænsk dans og underholdning er en festlig afslutning på dit ophold i Rumænien. Det kan du godt glæde dig til!

Drikkevarer
Mineralvand på flaske er udmærket og hedder ”ApaMinerala”. Som aperitif får man sædvanligvis ”tuica” (blomme-, æble- eller pæresnaps). Rumænien har særdeles gode hvidvine i mange varianter. Rødvine er nu af bedre kvalitet end før, mest kendt er ”Murfatlar”. Lokalt øl er udmærket i Rumænien, men også i Republik Moldova, Ukraine og Bulgarien.

Maden
Rumænerne har tradition for at spise godt og kraftigt, men befolkningen har måttet kæmpe for at skaffe de daglige fornødenheder ved at stå i kø i butikkerne. Det er ikke nødvendigt mere, for nu styres økonomien af de købelystne. På hotellerne er der ingen mangel på madvarer. Da turisme jo betyder fremmed valuta, er her rigeligt med mad og drikke. Morgenmaden består typisk af brød, yoghurt, marmelade, ost, skinke, salami og varme pølser. Frokost og middag er oftest en suppe til forret, kalve- eller svinekød, fjerkræ eller fisk til hovedret og et stykke kage eller en pandekage med syltetøj til dessert. En national spise i Rumænien er ”sarmale”, der består af fars blandet med ris og svøbt i hvidkåls- eller vinblade. Det SKAL man simpelthen prøve!

Private besøg
Vi spiser næsten altid frokost hos private familier. Man skal ikke blive overrasket, hvis vi inviteres indenfor hos en familie, da rumænerne er et meget gæstfrit folk. Vi har på tidligere ture været ude for at blive inviteret ind hos en tilfældig familie, vi kommer forbi. I det hele taget skal du ikke blive overrasket over at få oplevelser ud over det, der er nævnt i programmet.

Vigtigt
Hvad man som dansker tager for givet, er ikke nødvendigvis gældende i Rumænien, Moldova og Bulgarien. Vores gæster må påregne, at der kan komme små ændringer og forsinkelser på dagturene, hvor f.eks. fåreflokke, hestetrukne køretøjer eller oksekærrer kan forsinke bussen en time eller to – men så får vi den oplevelse med. Klokkeslæt og aftaler flyder mere her – det skal man bare lære at tage afslappet, når man færdes i disse lande. Meget har dog ændret sig i det seneste par år, hvor privatiseringen har ændret opfattelsen af en arbejdsindsats og gjort befolkningen mere bevidste om god service.

JS Rejser vil ikke love mere, end vi kan holde – men til gengæld holder vi dét, vi lover!

Guidehjælp med mere

JS Rejser har et tæt samarbejde med et godt og solidt busfirma med dygtige chauffører, der er kendt med at køre i østlandene. Firmaets nuværende ejer, Carmen Vele, og tidligere ejer Jørn Sørensen er nogle af dem i Danmark, der kender Rumænien bedst. JS er gået på pension og arbejder nu på frivillig basis i firmaet. JS taler lidt af alting – med Havndal-dialekt. JS Rejsers team, der har ry for at være det bedste, når det gælder Rumænien, vil gøre alt for, at I får en god ferietur med masser af oplevelser. I vil blive guidet rundt, og der vil være fridage, hvor byen og omegnen kan opleves på egen hånd.

Busserne
bus

Når du lander i Rumænien eller Ungarn, venter der busser af en størrelse der passer til behovet og antal af deltager. Busserne er min. 3 stjernede. Der kan kø- bes øl og vand, samt i den udstrækning der er mulig, laves der ka e/te. Der kørers naturligvis med det antal også.

bus internal

Toldbestemmelser
Ved indrejse må man medbringe almindeligt rejsegods og andre genstande til eget brug under opholdet under forudsætning af, at man fører genstandende med ud igen. Man må også medbringe medicin til personligt brug. Ved udrejse fra Rumænien må man udføre 800 cigaretter, 10 liter spiritus eller 90 liter vin eller 110 liter øl.

Glæd jer til en forrygende oplevelse sammen med os! Ring i dag for nærmere information og program!