MC-tur Transsylvanien, Moldavien, Maramures. 10 maj til 26 maj

J.S. MC. fællestur fra den 10. maj til den 26. maj. – 17 dage (16 overnatninger) – Vi besøger landsdelene Transsylvanien – Moldavien. – Maramures. Det er turen, mange har ventet på. Kom og ny en natur der springer ud.

Turen er for alle, der ønsker at opleve en masse og, at bo i en kombination af en stor by og ude på landet. Vi tjener ikke meget på turene, det er non profit – JS kører jo selv med og er stor mc-entusiast. JS har haft motorcykel i 56 år nonstop og har i nogle år kørt forskellige motorløb. Han er desuden bosiddende det halve af året i Rumænien, så han kender landet ud og ind. Vi kan derfor garantere, at I kommer til at opleve noget ud over det sædvanlige. Med os har vi en lokal pige, Rodica, der er kendt af mange motorcykelister i Danmark. Højdepunktet på denne tur er mange nye steder.

Deltagerne fra Jylland /Fyn kan mødes ved Otto Duborg syd for grænsen d. 08 eller 09/5. kl. 10:00. Det er alt efter hvad i aftaler med hinanden. Når alle er tilmeldt får i et slutbrev og deltagerliste. Dem fra Sjælland kan mødes i Gedser kl. 08:30. Færge afg. kl. 09:00 ank. Rostock kl.ca. 11:00. Så er der ca. 250 km til rasteplads Walsleben. Den ligger, efter at motorvejene A 19 og A 24 er løbet sammen. Der kan alle mødes ca. 13:30. Vi tager forbehold for ændrede sejltider. Kontroller selv.

Man kan også lave sin egen overnatning. Vi kan anbefale Hotel Pavilon Bezrucova 222/68, 25101. Ricany, Czechia tlf. +420 323 631 073. Når I kører mod Brno på D1, skal I køre fra motorvejen ved skiltet mod Ricany.

Hvis i ikke vil kører så langt har vi fundet et godt sted nær Dresden. Gasthof Hilling, Markt 13, 01816 Bad Gottleuba. Tlf. 035023/62257 – Email. Info@gasthof-hillig.de – www.gasthof-hillig.de. Det ligger lige op af autobane 17. Her skal i have et eller andet hvor der står JS REJSER på. Så får i det til den pris der er i år 2018. – Så har i jo 2 overnatninger inden vi mødes.

I må køre lige hvor I vil. Bare i er på Gæstland 10 km. før Budapest inden kl. 17:00 d. 10. maj!

OBS. Husk at købe Vinette (Vejskat). Når I kommer til Ungarn, skal I betale vejafgift. Men her får I ikke et klistermærkat. – I skal have nummeret på jeres nummerplade med ind til kassen på den første tankstation, så får I en kvittering, som skal gemmes i et år. Der er fotovogne, der ser efter, om I har betalt. Det er normalt billigst at købe for en måned.

Ank. Gastland M1 Hotel & Restaurant. Fredag 10. maj 2019 inden kl. 17:00 (M1 motorvejen ca. 10. km før Budapest.) Ligger lige op af motorvejen.
GPS coordinates: N 47°29’46.16′′ E 18°48’59.36′′ – Address: Páty, M1-es autópálya 22-es km, 2071 Hungary.
Denne overnatning er med 1⁄2 pension og er regnet ind i prisen. Fredag aften veksler vi penge, JS vil fortælle om vores tur, og vi præsenteres for hinanden. Så skal vi hygge. Husk jeres Dag til dag program. OBS. Husk at tanke på den nærliggende tank inden i holder fyraften.

Dag 2. Lørdag d. 11/5 Afg. kl. 09:00. Vi kører uden om Budapest, mod den rumænske grænse. Frokosten er på egen regning.
Vi kommer nu til en landsby der hedder Braisoru. Her har JS en god ven, der har et flot pensionat. – Et fredfyldt sted. Der er nogle flotte værelser, alt er næsten nyt. Hvis det bliver nødvendig, har han en god ven, der også har en pension. Så boer vi 2 steder, men spiser sammen om aftenen. Ca. km. 380

Dag 3. Søndag. d. 12/5. Afg. kl. 10:00. På en flot søndagstur. Vi kommer igennem en unik natur, gamle smukke landsbyer. I en af dem er JS. vært ved ”et eller andet”. Derefter køre vi til et mølleri hvor man får malet mel, vasket tøj. Ja du har læst rigtigt, VASKET TØJ. Indehaveren er en sød kone, som laver en lille frokost til os. – Derefter en smuk tur hjem. Ca. Km. 180

Dag 4. Mandag. d. 13/5. Afg. kl. 10:30. Til landsbyen Fildu de Sus. Her skal vi se èn af Transylvaniens mest velbevarede trækirker. Vi er inviteret, for første gang, til frokost ved byens præst. Det er vi lidt spændt på. Vi køre nu til byens smed, de har en datter der er gudbarn til JS. Lidt om det når vi er der. Ca. Km. 60

Dag 5. Tirsdag d. 14/5 kører vi kl. 09:00. Her starter en helt unik tur igennem et overdådigt landskab.
Vi ser Bellis søên som er en oversvømmet by. En kæmpe projekt lavet i kommunist tiden. Vi besøger en ven af Rodica og JS. Han er leder af et munkekloster.
Vi komme på nogle veje med masser af sving. Holder pause his og pist.
Til middag lander vi på et Nonnekloster i byen Rimetea. Her skal vi indtage vores frokost. Det bliver godt nok spændende.
Derefter noget helt nyt! I byen Aiud, er der et eftermægle omkring nogle mennesker der ikke ville aksepterer, de ikke måtte dyrke deres tro. Derfor blev de dræbt i kommunisttiden. Det har aldrig været offentliggjort, i den tid, at Jørn (JS) har lavet rejser i Rumænien. Det ser vi på.
Så går det hjemad til vores pension. Her vil vi have MC. hygge aften sammen med vores værter. ” 284 km.

Dag 6. Onsdag d. 15/5 Afg. kl. 09:30. Så går turen til Geoagiu de Sus. Vi kommer nu til Maria og Dan. De har 2 små børn og er en del af vores sociale projekt i JS. Rejsers humanitære forening. Dem vil vi gerne støtte. Derfor spiser vi frokost ved dem. Derefter ca. kl. 13:00. til Sebes, og på en af de smukkeste ture i Europa. Transalpina.
Transalpina, vej (DN67C) er den højeste vej i Rumænien. Det er en af de berømte rumænske højtliggende veje. Med en længde på 146 km, det går igennem Karpaterne og når en maksimal højde af 2.228 m over havets overflade i Pasul Urdele. I 2009 var det helt brolagt. Et hurtigt blik på kortet ser man serpentiner sving, der bekræfter, at dette ikke er nogen almindelig vej.

Vejen blev bygget under kong Carol d. II. Det er grunden til, at rumænske lokale i området kalder det Kongens Road (“Drumul Regelui”). Den blev åbnet i 1938. Den blev genopbygget under anden verdenskrig af tyske tropper, fordi de havde brug for en vej til militære formål. Men forblev utilgængelig for de fleste normale køretøjer, indtil for nogle år siden. I 2007 begyndte man at omdanne denne spektakulære vej til en moderne vej, der tillader en hurtig transit mellem landsdelen Oltenia i syd og Transsylvanien i nord.

I 2009 var den helt brolagt. Man startede med at asfaltere det meste af ruten og den blev genåbnet i 2012. Beliggende i de sydlige Karpater i Rumænien, det er en af de mest spektakulære veje i Karpaterne. Vejen forbinder også byerne Novaci i syd og Sebeş i nord. Til jeres orientering er der stadig lidt af den gamle vej. Vi kommer til Horezu, hvor vi skal overnatte 2 dage på Pension Siva.

Det er en spændende by med et hav af keramiker, så her er noget at se på. En helt vild dag.

Over Transalpina er der ca. 146 km. Vi skal nok regne med 5 timers kørsel – Km. 238. i alt.

JS er vært ved en fyraftens øl. Det er ellers sjældent, det sker.

Dag 7. Torsdag d. 16/5 Afg. kl. 10:00. Her har vi lejet en minibus til at køre os til en kæmpe saltgrotte ”Ocnele Mari” hvor man vil blive noget imponeret. Det er en oplevelse af de store. Her spiser vi frokost og

JS. laver sin egen vinsmagning. I en saltgrotte! – Er det lidt skørt? Derefter er der lidt fri til sig selv til aftensmaden.

Dag 8. Fredag d. 17/5 Afg. kl. 09: 30. kører vi til en landsby Sibiel. Her er der frokost ved en familie der har en pension som JS. Har kendt i mange år.
Vi kører videre til en perle af en by Sighisoara. Her kommer vi til Hotel KRONA. Ejeren er kongetro. MEN, er også MC entusiast. – Han har en helt speciel Honda. Der er MC. bar. – jow jow! der mangler ikke noget. Vi skal have 2 overnatninger her. Ca. Km. 275.

Dag 9. Lørdag d. 18/5 Afg. kl. 09:00. Til den saksertyske by Saschiz. Vi er nu midt i et tysk område. Saksertysker. Vi går en tur i byen. Derefter kører vi til en af de velbevarede borge fra Darkertiden. Det er rumænernes forfædre.
Vi køre nu til Viscri. Her har prins Charles et hus. Det er støre end Jørns hus, det er han sur over.

Vi skal have frokost her i byen. Det bliver en oplevelse. – Vi kommer nu igennem små landsbyer. Dacia, Jibert, Lovnic, Soars, og Fâgâras. Der er en af de 7 tyske befæstede kirkeborge. Vi tager en lille pause her. Vi køre videre til byen Agnita, her bor mange sigøjner. Vi tager et fotostop.
Så går turen tilbage til Sighisoara. Mange oplevelser rigere. Km. ca. 200.

Dag 10. Søndag d. 19/5 Afg. kl. 09:00. Så er der dømt gå tur op i byen Sighisoara. Den er et besøg værd. Jørn følger jer lidt. Derefter på egen hånd. Vi kører kl. 11:00. til Praid. – Her er en betalings P. plads til vores motorcykler. Så bliver vi kørt ned i en gigantisk saltmine i Bus. I har læst rigtigt I BUS. Vi spiser en let frokost der. Vi køre til byen Gheorghen, af vej 12c. Til noget meget specielt ”Lacu Rosu” her vil man komme til at se, en lidt, uforklarligt, hændelse i 1838. Vi overnatter på Hotel Lacu Rosu. Det er et vældigt hotel. Km. Ca. 170.

Dag 11. Mandag d. 20/5 Afg. kl. 09:00. Så køre vi, jeg siger jer en flot tur, helt unik, på ikke verdens bedste

vej. Til Bicaz søen. Vi har frokost undervejs. Vi kommer til byen Vatra Dornei, her overnatter vi på hotel Maestro. Km. ca. 175

Dag 12. Tirsdag d. 21/5. Afg. kl. 09:00. Ud på en rigtig flot tur. Igennem bjerge, masser af sving, med helt nyt asfalt. Her er vi nu nær Ukraine i noget af det smukkeste landskab. Der er nogle fotopauser.
Vi kommer til landsbyen Säcel, her er dømt oplevelser? Vi har frokost her. Vi vil opleve et produktions apparat trukket af vand. – Vent og se. Vi besøger en landmand der er træskære, med, tror vi, verdens mindste værksted.

Så går det videre til Vadu Izei. Her er nogle af Jørns venner hvor vi har været i mange år. – Her skal vi nu bo 3 nætter. Maden her er typisk rumænske retter. Km. ca. 178

Dag 13. Onsdag d. 22/5. Afg. 10.00. Til noget helt nyt, vi kører op til den Ukrainske grænse, ved byen Ruscova. Her boer rumæner, ungarer og ukrainer i en pærevælling. Skilte står på ukrainsk og rumænsk. Vi mødte en yngre kone, som gerne ville klare en eller anden form for frokost. Vi så, at de havde grise, så det går nok! Når de kan spise der, kan vi vel også? Derfra kører vi til Klostret Barsana. Her giver JS en lille rundvisning. Så er der kaffe med kage til. Så er det hjem og slappe af. Dags kørsel ca. 180 km.

Dag 14. Torsdag d. 23/5. Afg. kl. 09:39. Vi køre til Peri nonne klostret. Et gigantisk kirkebyggeri.
Hvis der er håndværker med på turen, så er her en form for håndværk i særklasse. De praler af, at det er højeste kirke i Rumænien.
Derefter ser vi den berømte ”Munter Kirkegård” – men den er også tragisk. Kirkegårdens historie går helt tilbage til 1935, hvor landsbyens kunstner og poet Ion Stan Patras fik idéen om at forsyne de første grave med de smukke blåmalede kors. Der blev straks taget godt imod idéen i landsbyen, og Ion Stan Patras begyndte at forsyne alle grave med de blåmælede kors. Da han døde i 1977, var der ingen vej uden om, traditionen blev en del af landsbyen og skulle fortsætte. Arbejdet blev således overtaget af Dumitru Pop Tincu, som ligeledes overtog Ion Stan Patras hus, hvor korsene bliver produceret. Han var lærling ved Stan Patras. Så det er for første gang at vi skal spise frokost ved kunstneren selv.

Det er familien til den afdøde, der bestemmer, hvordan en afdødes kors og tegninger skal se ud, og hvad de skal forestille. De fortæller historier om den afdøde, som bliver brugt som inspiration til det kors, graven bliver forsynet med. Et kors holder omkring 10 år, før det skal have en ny omgang maling igen.

Derefter køre vi til storbyen Sighetul Marmatiei. Her er et museum omkring kommunisttiden i Rumænien og generelt om Østeuropa med Rumænien i centrum. Det er meget interessant. Derefter går det hjem til vores pension. Km. ca. 70

Dag 15. Fredag d. 24/5. Afg. kl. 09:00. Til byen Simleu Silvaniei. Vi kommer igennem et område hvor der er nogle af de flotteste huse i Rumænien. Det er folk der drog ud i verden for at tjene D Mark og US Doller lige efter Ceausescus fald. Når vi når frem til vores hotel Atlante. Er der en sen frokost og derefter fri på egen hånd. Km. Ca. 195.

Dag 16. Lørdag d. 25/5. Afg. kl. 10:00. Her ser vi et Holocaust muserum idet, at der boede mange jøder i det område. Så går vi på gåben til êt meget specielt vingård. Vi kommer lidt under jorden. Der er en vældig historie omkring det. Der fremstilles Champagne efter de samme metoder som i Frankrig.
Den officielle historie er. At en jødisk familie ejede denne stenkælder og produktion fra 1820. Efter 2 verdenskrig ligger den stille og er overtaget af staten. Men en lokal mand køber stedet af staten i 2004.

I 2015 startede han en produktion med delvis ny teknologi. – Nu fremstilles der 300.000 flasker champagne samt 50.000 fl. vin. Vi får frokost som Tapes i kælderen. Det har vi kun prøvet en gang før med stor hæld.

Dag 17. Søndag d. 26/5 Afg. kl. 09:00 – 10:30. Afgang til Danmark . I har ca. 100 km til Bors grænse.

Pris. Inkl. fuld pension minus 1 st. dag 1 person i Dobbeltværelse evt. entreer Kr. 7.895
Tillæg for enkeltværelser Kr. 1.890
OBS. Det er ca. Kr. 464, – Pr. dag.
OBS. Det er 17 dage med 16 overnatninger til den pris.

Hvad er ikke med i prisen. P. Pladser. Vinette. Lommepenge. Frokost 1. st. dag. Drikkevare om aftenen. Benzin.

MC. Hilsen Jørn & Rodica 09