MC-Tur 19-dages rundtur, 19. maj 2017

MC-tur med JS Rejser – fredag d. 19. maj 2017. Nord-, Midt-, Sydrumænien – Republik Moldova – Transnistrien – Gagauzia. I alt 19 dage

Mc-tur for oplevelsesfolket – en tur, du sent vil glemme!

Hos JS Rejser har vi arrangeret mc-ture til blandt andet Rumænien, Bulgarien og Moldova i 14 år med stort held, så I er i gode hænder. Jørn Sørensen fra JS Rejser (ham selv!) er med på hele turen. JS er nok den i Danmark, der kender disse lande bedst, idet han har rejst og boet delvist i Rumænien i 24 år.

Turen er for alle, der ønsker at opleve en masse og at bo i en kombination af en stor by og ude på landet. Vi tjener ikke meget på turene, det er non profit – JS kører jo selv med og er stor mc-entusiast. JS har haft motorcykel i 53 år nonstop og har i nogle år kørt forskellige motorløb. Han er desuden bosiddende det hal- ve af året i Rumænien, så han kender landet ud og ind. Vi kan derfor garantere, at I kommer til at opleve noget ud over det sædvanlige. Med os har vi en lokal pige, Rodica, der er kendt af mange motorcykelister i Danmark.

Dem fra Jylland og Fyn mødes alle, der har lyst, ved Otto Duborg syd for grænsen den kl. 10.00.
Fra Sjælland mødes alle, der har lyst, ved færgen i Gedser kl. 08.30.
Afg., Gedser: kl. 09.00, ank., Rostock: kl. ca. 11.00.
Herefter er der ca. 250 km kørsel til rasteplads Walsleben, efter at motorvejene A19 og A24 løber sammen. På rasteplads Walsleben mødes alle ca. kl. 13.30.

Der tages forbehold for ændrede sejltider.
Man kan frit vælge overnatningssted undervejs, men vi anbefaler følgende hotel i Prag: Best Western***, der ligger op ad motorvej D1. Adressen er Tukova 2318/5A, 14 900 Prag, tlf. 00420/ 234 623 100. Her vil man normalt kunne være ca. kl. 16.00. De tilbyder kun morgenmad, men der er en restaurant i nærheden. Næste dag kan man køre kl. 09.00 mod Budapest (ca. 510 km).
Hvis I ønsker overnatning i Prag, kan vi bestille værelser – det er det hotel, vi bruger til vores busture.

Fredag, den 19. maj 2017

Mødested: Hotel Gastland (ca. 10 km før Budapest, lige op ad motorvej M1) senest kl. 17.00. GPS-koordinater: N 47°29’46.16′′ E 18°48’59.36′′ – Postacím: 2071. Páty, Pf.: 7.
Når I kommer til Ungarn, skal I betale vejafgift – her får I ikke en mærkat. I skal have jeres reg.nr. med ind til kassen, så får I en kvittering, der skal gemmes. Der er en fotovogn, der tjekker, at I har betalt. Det er billigst at købe til en måned.
Overnatning og halvpension på Hotel Gastland er medregnet i prisen. Fredag aften veksles der penge. JS fortæller om turen, og vi præsenterer os for hinanden. Og så skal der ellers hygges!

Dag 1 – fredag d. 19/5

Ankomst til mødestedet, Hotel Gastland, senest kl. 17.00. JS og Rodica er der. – 1 nat med 1⁄2 pension. Velkomst, præsentation og gennemgang af programmet v/JS. Så er der dømt ta-selv-bord – og JS giver øl! Flink fyr ham JS.

Dag 2 – lørdag d. 20/5
Afg. kl. 09.00 igennem Budapest mod øst, til grænsen ved Petea og ind i Rumænien. Vi kører ind i området Maramures, der ikke har været besat af tyrkerne og ikke romaniseret som resten af Rumænien. Her har man beholdt de gamle traditioner. Når vi kommer over grænsen, møder vi præsten fra byen Paulesti, der har studeret sammen med Rodica. Han sørger for frokost – normalt betaler man selv frokost den første dag, men vi har lagt det ind i prisen. – Så går turen mod nord til den ukrainske grænse og landsbyen Vadu Izei. Her har vi tre overnatninger på en privatpension ”Teleptean Ileana Teodora”, adresse: Vadu Izei, nr. 506. Måske kan vi være på én pension. Området er en perle. Kørsel i alt ca. 470 km – mest motorvej.

Dag 3 – søndag d. 21/5
Afg. kl. 10.00 til familien Petrovan Aurica, Coruia, nr.105, Comuna Sacaraseni, tlf.: 0742-183 958. Der er mange gode sving, og undervejs gør vi ophold for at nyde den flotte natur.
Vi ankommer til Aurica, som JS har kendt i ca. 20 år. Hun vil sammen med sin familie lave frokost til os. Det er første gang, hun skal prøve at lave mad til så mange.
Vi besøger en helt speciel trækirke – det er søndag, så måske er der messe.
Efter en dejlig frokost kører vi igennem nogle smukke landsbyer og besøger en ældre dame, som JS har sponsoreret i nogle år. En mc-gruppe sponsorerede engang en gris til opfedning til hende!

Nu håber jeg ikke at hun mangler en ko? – Vi komme til slut til et fantastisk nonnekloster, helt unik, hvor JS er vært ved en kop kaffe og kage. Vi kommer hjem efter ca. 175 km, og så er der dømt afslapning.

Dag 4 – mandag d. 22/5
Afg. kl. 10.00 langs grænsen ind til Ukraine, til byen Sighetu Marmatiei. Her skal vi besøge et fængsel, der er lavet om til et museum om kommunisttiden. Mange antikommunister sad i fængsel her, og der er nu tilføjet en afdeling omkring det rumænske kongehus og ikke mindst Ceausescus tidsepoke. JS fortæller lidt om de forskellige epoker.

Vi kører nu til frokost hos en familie, Rodica kender i landsbyen Budesti. Manden er, så vidt vides, den yng- ste borgmester i Rumænien. Det bliver spændende, hvad de disker op med. Så går turen tilbage til Sâpânta, hvor vi skal se ”den muntre kirkegård”. Her startede Ion Pâtras i 1935 med at modtage ordrer fra folk om, hvad de gerne ville have skrevet på deres grav – altså før de døde. Her står den afdødes eftermæle på versefødder. Efter Ion Pâtras død har hans lærling og søn taget over.

Derefter kører vi til den højeste trækirke i Rumænien – et fantastisk byggeri, hvor det meste er af eg. Her er lidt for håndværkerne at se. Derefter kører vi tilbage til vores pension. Hvis der er godt vejr, kan vi må- ske stable en grillaften på benene. Kørsel ca. 100 km.

Dag 5 – tirsdag d. 23/5
Afg. kl. 09.00. Vi siger farvel til vores værter og kører igennem en masse landsbyer. Vi gør et lille stop ved en familie i byen Sâcel, 50 km. De driver et kombineret værksted med to kværne, forarbejdning af uld, va- skeri og fremstilling af tuica (rumænsk brændevin). De er vært ved en kop kaffe og kage. Området hen over den norlige del af Vest-Karparterne er utrolig smukt. Vi kører videre til Salva, 45 km, til en god veninde, Virginia, der er tøjkunstner og laver folklore-kostumer til alle egne af Rumænien. Her er vi ca. kl. 12.00. Afg. kl. 13.30, hvor vi kører til Vatra Dornei, 105 km og videre til en stor sø, Bicaz. Her skal vi overnatte på pensionen Geona, Petru Voda, nr.186. Vi er der ca. kl. 18.00, pause ved Draculas Hotel. Kørsel ca. 295 km.

Dag 6 – onsdag d. 24/5
Afg. kl. 10.00 til munkeklosteret Neamt, ca. 45 km. Vi er der ca. kl. 11.00. Det er et broderkloster til dét, der har inviteret os til Transnistrien. Vi spiser frokost hos familien Ticu, Vânatori nr. 399, tlf. 004/0741 395 343 kl. 12.15. Afg. kl.13.30, 10 km. Vi kommer til et helt specielt sted, et gammelt slot ”Sturza”, ca. 105 km, med en helt speciel historie. Stedet har været beboet af familien Sturza, og nu kan vi bo der. Det glæder vi os meget til. Der bliver også tid til en lille rundvisning, inkl. aftensmad og morgenmad. Ca. 160 km.

Dag 7 – torsdag d. 25/5
Afg. kl. 09.00. Vi kører til byen Husi og spiser frokost lige før grænsen ved den stedlige købmand. Vi skal nu igennem grænsen til Republik Moldova. Det er den yder-EU-grænse, så det kan godt tage lidt tid. Hen sidst på eftermiddagen kommer vi til hovedstaden Chisinau og skal have fundet vores hotel: Hotel Thomas Al- bert, 3/11 Tolstoi Str. Chrisinau, tlf. 00373 22 90 20 90, info@thomasalbert.md.

Her kommer min gode veninde Line og hjælper os, og vi har fire overnatninger med halvpension. Kørsel denne dag: til grænsen Rum./Moldova, 180 km + 100 km til Chisinau, i alt 280 km.

Dag 8 – fredag d. 26/5
Afg. kl. 09.00. Vi kører ind til enklaven Transnistrien, der ikke er et internationalt anerkendt land, men alli- gevel har grænser, vi skal krydse. Man skal, som gruppe, have en invitation for at komme ind i landet. Det har vi så fra et munkekloster, og dér SKAL vi køre hen, så vi kan bevise, at vi har været der. Vi er også blevet inviteret til frokost på klostret. Det prøvede vi sidste år, og det var en oplevelse helt for sig – både de for- skellige retter, men også måden, maden blev serveret på. Så går det mod hovedstaden Tiraspol i Trans- nistrien. Her har vi et lille ophold til selv at gå en tur i byen, og der bliver også mulighed for at handle meget billigt. Der er en stor cognacfabrik i byen med et udsalg, hvor man kan købe cognac af god kvalitet til meget lave priser. Her skal vi have vekslet til rubler. Det område, vi besøger, var jo en del af det gamle Sov- jet. Kørsel ca. 200 km (muligvis vejafgift).

Dag 9 – lørdag d. 27/5
Afg. kl. ??.??. Her arrangerer to brødre en tur for os. De kører selv mc og har besøgt mig i Danmark – et par herlige fyre. Hvad der skal ske, og hvor, er op til dem. Men det bliver ikke kedeligt!

Er det her vi skal sove? Vi kan stadig møde oksekære Eller er det her vi sover? Vild luxus.

Dag 10 – søndag d. 28/5
Afg. kl. 10.00. Vi kører lidt nordpå til byen Orheiul Vechi. Vi kører igennem et fint opdyrket landbrugsom- råde og små landsbyer med meget flotte, gamle huse, der har en helt speciel charme. Vi skal op til en kirke, der er bygget ind i en grotte. Her bor fire munke. Udsigten er helt speciel, og her er en udsigtsplatform med et ønskekors, hvor man skal lukke øjnene og ønske. Det prøvede en af vores motorcykellister, men da han åbnede øjnene var hans BMW GS væk – i stedet stod der en Velo Solex – jo-jo!

Derefter kører vi til nabobyen, hvor har mødt en dame gerne vil lave lidt nationalt mad til os. Her bliver der mulighed for at få lidt indblik i landets folklore, nationaldragter og musik. Damen er direktør på skolen i landsbyen. Efter at vi har sagt farvel til vores veninde og hendes mand, kører vi tilbage til vores hotel. Kørsel denne dag: Ca. 70 km.

Dag 11 – mandag d. 29/5
Afg. kl. 10.00. Turen går nu sydpå til en by, der hedder Comrat. Der har garanteres ikke været danske mc- kørere før. Vi er nu i Gagauzia, siden 1995 en autonomi del af Moldova, der igen er en del af det gamle Sov- jet. Vi kommer til at bo på to hoteller – eller måske i en vejgrøft – men det bliver nok Hotel Astoria, Strada Galatan, nr.34A og Hotel Altin Palace, Lenin Str. 204 E.

Her vil vi prøve at komme til vinsmagning i et vineri i byen. Rodica og JS besøgte stedet, og heldigvis mødte vi en af lederne, som vi blev vældig gode venner med. JS inviterede ham og hans kone med ud og spise og aftalte med ham, at han sørger for minibus og frokost sammen med vinsmagning. Parret hedder Grigore og Rita, tlf. 00373/69438701. Aftensmaden vil parret servere hjemme ved dem selv – fantastisk!
Derefter kommer vi glade hjem til vores hotel. Kørsel i alt 104 km på alletiders vej.

Dag 12 – tirsdag d. 30/5
Afg. kl. 09.00. Vi kører nu til grænsen til Rumænien. Vi har ca. 124 km til den ydre europæiske grænse og byen Brâila, hvor vi spiser frokost, Galati, tlf. 074/5486388, dir. Geanina (Axente).

Derefter kører vi til byen Buzau, hvor vi har fundet et hotel i starten af byen, der hedder Musatinii, Strada Soseaua Brailei, nr.17. Dir. Jan, 0744/536 275. Kørsel: 275 km i alt.

Dag 13 – onsdag d. 31/5
Afg. kl. 09.30. Vi kører til et meget spændende naturfænomen. Det er en vulkan, der på en eller anden måde er i udbrud hele tiden – altså døgnet rundt – den hedder Vulcanii Noroiosi.
Derfra kører vi til byen Ploiest, og derfra til landsbyen Dârmânesti. Her skal vi have en dejlig frokost hos Nico og hans kone, som JS har været venner med i mere en 27 år. Her skal vi hygge os. Efter at vi har sagt pænt farvel, går turen til byen Târgoviste, videre ad vej 72A til Câmpulung. Vi bor på Pension Anomis. Det var her, man lavede firehjulstrækkeren Arow. Her har vi en overnatning og mulighed for at gå en tur i byen på egen hånd. 90 km før frokost, og 230 km i alt.

Dag 14 – torsdag d. 1/6
Afg. kl. 10.00. Vi kører en flot tur til Curtea De Arges og får frokost ved ankomst. Her bor vi på Hotel Posa- da og ser nogle af byens seværdigheder. Der er en gammel kronings by, så her ligger alle konger og dron- ninger i sarkofager. Senest døde prinsesse Anne, der jo var gift med kong Mihai, som stadig er i live.

JS fortæller lidt af den historie. Kørsel ca. 112 km.

Dag 15 – fredag d. 2/6
Afg. kl. 10.00 er der afgang til Râmnicu Vâlcea (husk at dreje i Burlusi til hovedvejen til Pitesti). Så til Ho- rezu, der er kendt for alt i lertøj. Derefter kører vi til en helt speciel saltgrotte Ocnele Mari, hvor vi spiser frokost langt nedunder jorden. Der er også mulighed for vinsmagning, men i Rumænien er der nul spiritus, når man er kørende.
Vi kører hjem til vores hotel. Her går vi en tur og ser, hvor Kong Basarab har resideret. Der er også lidt tid på egen hånd. Aftensmaden står JS for, og den er ikke endelig fastlagt endnu! Kørsel ca. 160 km.

Dag 16 – lørdag d. 3/6
Afg. kl. 09.30. Her skal vi på en fantastisk tur – hen over Transfagarasan. I dag tjener Fagaras-bjergenes zigzaggende og dalende og stigende rute til at forbinde Transylvanien med naboprovinsen Muntenien. Med sine 2000 meter over havets overflade er Transfagarasan (også kaldet DN7C) stadig en af de højest beliggende strækninger i Europa. En køretur fra nord mod syd, eller omvendt, byder en ganske overvæl- dende udsigt, ikke mindst fra Moldoveanu, Rumæniens højeste tinde (2544 m). Rutens mest overraskende punkt må dog siges at være en strækning på 890 m, der dog ikke byder på nogen udsigt overhovedet. En uoplyst bjergtunnel skaber en brat overgang fra de bare, sneklædte bjerglandskaber mod nord og de frodi- ge, grønne dale mod syd, hvor der da også er mærkbart varmere.

Vi skal opleve en sand labyrint af viadukter og broer, bjergtagende veje med sø udsigt, hårnålesving og snævre kryds gør denne spektakulære rute lige så udfordrende, som den er smuk. Hertil kommer regio- nens øde lokalisering og potentielle vejproblemer som følge af barsk vejr, selv i sommermånederne. Det er en god idé at planlægge i god tid, hvis man vil prøve kræfter med dette højtliggende bjergpas. Tag rigeligt med varmt tøj og forsyninger med, og gør andre opmærksom på dit rejsemål. Man ved aldrig – det siges, at selveste Grev Dracula stadig hjemsøger disse vidder og deres umistænksomme gennemrejsende.

Det er en helt unit mc-tur i Rumænien med en højde helt op til 2.145 m, og ifølge ”Top Gear” er det Europas smukkeste tur. Vi spiser en sen frokost i Sibiu, og bagefter er der afslapning. Kørsel ca. 162 km.

Dag 17 – søndag d. 4/6
Afg. kl. 10.00. Så er der fridag, hvor vi tager ind til Sibiu. Byen blev Europas kulturby i 2007, sammen med Luxemburg. En perle af en by, som JS vil vise rundt i. Derefter er der tid på egen hånd indtil kl. 19.30 og efterfølgende hyggeaften.

Dag 18 – mandag d. 5/6
Afg. kl. 09.00. Vi kører videre til det slot, der er givet tilbage til Kong Mihai i landsbyen Sâvâsin, hvor vi hol- der en pause til frokost. Bagefter kører vi videre til en vingård i landsbyen Paulis, og om aftenen vil vi hygge med lidt forskellige vine til. Kørsel: 232 km. Næst morgen er der ca. 65 km til ungarsk grænse.

Dag 19 – tirsdag d. 6/6

Så går turen tilbage til Danmark. Vi skal være ude af værelset inden kl. 11.00, og JS følger måske med til Danmark. Når I kommer hjem, kan I se tilbage på en oplevelse, I sent glemmer. I har besøgt et land, der har været grueligt meget igennem. Landet har været undertrykt af romere, tyrkere (osmanner) og af kommu- nismen. Hvem husker ikke de frygtelige billeder fra rumænske børnehjem med fattigdom m.m.? Det er heldigvis fortid, og det går langsomt fremad. I vil desuden have oplevet en stor gæstfrihed, en ekstraordi- nær natur, et uspoleret land – endnu!

Prisen for alt dette:
Pr. person i dobbeltværelsefor, KUN Kr. 8.850,- Tillæg for enkeltværelse Kr. 1.585,-

Det er ca. kr. 466,- om dagen + benzin – det er godt nok billigt!

Beløbet betales 14 dage efter modtagelse af rejsebeviset. Da det er en nonprofit-rejse, betaler man hele beløbet på én gang.
Ved afbud inden 30 dage før afgang fratrækkes 250 kr. i gebyr.
Ved afbud efter 30 dage tilbageholdes hele beløbet.

Skulle rejsen blive aflyst, vil man få alle pengene tilbage senest 14 dage før afgang.

Inkluderet i prisen er:

Fuld kost (minus dag 17), drikkevarer på dagturene, landkort over Rumænien og Republik Moldova, JS og Rodica som lokalguider i Rumænien, Line som lokalguide i Moldova, alle entréer.

Ikke inkluderet i prisen:

Lommepenge, benzin, vejskatter i Ungarn, Moldova, Transnistrien, drikkevarer om aftenen.

Force majeure:

Vi tager forbehold for ting, der har ændret sig, og som vi ikke har nogen indflydelse på. Vi tillader os naturligvis det sædvanlige forbehold for force majeure: krig, strejker, blokader, naturkatastrofer eller andet, som vi ikke har nogen som helst form for ind- flydelse på.

Rejseforsikring:

Vi gør opmærksom på, at det gule sygesikringskort helt er bortfaldet ved udlandsrejser. Ved rejser inden for EU skal man altid medbringe det blå EU-sygesikringskort, men vær opmærksom på, at det blå EU-sygesikringskort ikke dæk- ker udgifter til hjemtransport, og i visse lande heller ikke alle udgifter til sygetransport. Hvis du ønsker at få dækket alle udgifter til syge- og hjemtransport i forbindelse med sygdom eller dødsfald, skal du tegne en privat rejseforsikring. Mange har en rejseforsikring inkluderet i de private forsikringer, men man bedes kontrollere det.

Når man rejser til lande uden for EU (i vores tilfælde Transnistrien og Republik Moldova), dækker hverken det gule eller det blå kort. Hvis du ønsker at være dækket af en sygeforsikring under rejse til disse lande, bør du derfor tegne en privat rejseforsikring gennem dit forsikringsselskab eller tjekke, om du allerede er tilstrækkeligt dækket.
Ved sygdom, ulykkestilfælde, forsinkelse og/eller bortkommet, stjålet eller beskadiget bagage samt andre uregel- mæssigheder kan man ikke kræve erstatning hos JS Rejser. Det er altid rejsedeltagerens eget ansvar at sørge for at have den nødvendige forsikringsdækning.

Skal vi ikke sige: Vi ses!? – Med stor mc-hilsen fra Jørn, Rodica og Carmen