8-dages tur – 15. oktober 2018

Maramures & Transsylvanien

Her får du/i også en forsmag på en smuk og varieret natur med bjerge, bakker og sletteområder. Her er temaet Transsylvanien – ”landets hinsides skovene” – der ligger i midten af Rumænien som et etnisk puslespil og et multikulturelt samfund. Det er uden tvivl landets mest charmerende område med en kombination af nyt og gammelt og alt fra storby til den lille simple landsby. Og så er der Maramures – den nordligste del af landet og det område, der bedst har bevaret de gamle traditioner. Her finder man de smukkest bemalede trækirker i landet.

Vi flyver fra Billund direkte til Cluj Napoca, Transsylvaniens hovedby. Vi tilbyder nogle dagture, hvor vi får set det virkelige dagligliv ude i de små charmerende landsbyer med besøg hos private familier, skoler, fabrikker, kirker og otte klostre.

Turen slutter på en bondegård i det nordlige Maramures. Herfra har vi nogle dagture, hvor vi bl.a. ser den unikke og specielle, muntre kirkegård og får lidt historie omkring kommunistperioden i landet.

Masser af oplevelser på meget kort tid!

Der er 4 dagture samt gallaafslutning som tilvalg til rejsens pris. Hvis man vælger alle dagture, er den samlede pris ca. 190 EUR pr. person, inklusiv frokost m/drikkevarer. Kan også betales i DKK. Alt dette er beskrevet i vores udførlige dagsprogram, som i er velkomme til at rekvirere.

Dagsprogram

Mandag – 15. oktober I får flybilletten sendt per e-mail eller brev, senest 7 dage før afgang. Du/I skal møde op i lufthavnen i Billund kl. 19:30. Fly afg. fra Billund kl. 21:45, er i Cluj Napoca kl. 00:55 – Rumænsk tid. Carmen, jeres rejseleder er i lufthavnen og tager godt imod jer. Alle får bagagen i bussen, og vi kører til vores hotel. Her bor vi på Hotel Univers T, som ligger bekvemt i udkanten af midtbyen, i nærheden af et stort butikscenter og ikke ret langt fra et stort marked. OBS. 1. del af 1⁄2 pensionen er tirsdag morgen på grund af det sene ankomsttidspunkt.

Tirsdag – 16. oktober Kontortid fra kl. 08:30 til 09:30, hvor I kan melde jer til dagture, veksle penge, købe postkort & frimærker samt få flere informationer om turene.

Afg. Kl.10:00. Vi kører op i et flot bjergområde, til BAISOARA, hvor vi vil besøge en skole helt oppe i bjergene og fortælle jer om skolegang i Rumænien. Her er en natur, som ikke kan beskrives, den skal opleves. Vi spiser frokost hos en af Carmens veninder. Vi tager tid til at stoppe, gå tur i de små landsbyer og evt. få en snak med de lokale folk. Måske har vi lyst til at få en forfriskning på den lokale bar. Derefter går det hjemad med hjemkomst ca. kl. 17:00, mange oplevelser rigere. Det er en tur med besøg og lidt om skolegang, dvs. lidt om børnenes vilkår i Rumænien.

Onsdag – 17. oktober Afg. Kl. 09:00. Kirken og den ortodokse religion fylder meget i de fleste rumæneres liv. Det fortæller vi om denne dag. Vi kører mod syd, en drømmetur igennem et specielt landskab, vekslende mellem store vidder, hvor man kan se hyrderne gå med deres får, og små landsbyer, hvor man i forhold til Danmark er sat mange år tilbage. Vi besøger nu nonneklostret ”REMETS” Det er også i det område, vores humanitære forening ombygger huse m. m. for fattige familier. Vi kører til spisning hos nogle af vore venner, en privat familie, hvor man oplever en fantastisk gæstfrihed. Lalla er vores madmor den dag. På vej tilbage til Cluj Napoca, gør vi ophold ved en lille nyetableret vingård i byen Turda. Vi er jo i et vinland, hvor vinen er ved at have en høj kvalitet. Mere om det når vi afholder vinsmagning der.

Torsdag – 18. oktober er fridag til selv at gå en tur i midtbyen, handle, se lidt af byens seværdigheder eller bare slappe af ved en af de mange fortovsrestauranter i centrum.

Fredag – 19. oktober Afg. kl. 09:30. Efter at vi har pakket bussen, kører vi mod den nordligste del af landet, Maramures. Her bor vi på en bondegård/pensionat, i den lille landsby Vadu Izei. Det skal du/I glæde dig/jer til… det bliver en kulinarisk oplevelse samt en hel speciel atmosfære at bo på landet. Undervejs er der frokost hos en privat familie.

Lørdag – 20. oktober Afg. kl. 10:00. Vi skal besøge den ”Muntre Kirkegård” i byen Sâpintâ. Her vil I opleve en kirkegård, hvor man i levende live kan bestille, hvilket eftermæle der skal stå på gravstenen. Det kan være muntert, men også tragisk. Kunstneren Stan Ion Pâtras startede allerede i 1935 med at lave disse ”Gravstene i træ” og fortsatte indtil sin død i 1977. Hans søn og lærling har siden taget over. En oplevelse ud over det sædvanlige. Der bliver tid til evt. indkøb, der er et utal af boder. Vi besøger en kolos af en trækirke. De mennesker, der bor i dette område mener, at de har bygget den højeste trækirke i hele Rumænien. Den er en oplevelse at se, specielt for dem, der kender til håndværk i træ. Frokosten indtager vi hos en dejlig familie, som kæmper en kamp for at opbygge deres eget pensionat. Det har de nu gjort i flere år. Men når vi kommer og spiser hos dem, støtter vi samtidig familien. Derefter kører vi til byen Sighetu Marmatiei, hvor vi ser et museum, som har været fængsel for politiske fanger.
Her vil I støde på den grusomme fortid i Rumænien fra kongedømmet, kommunisttiden og Ceausescus periode. -Bagefter bliver der tid til at gå en tur i byen på egen hånd.

Søndag – 21. oktober. Afg. kl. 09:00. Vi kører til landsbyen Sâcel. Her vil I møde en kunstner, som er stolt af sit træskærerarbejde. Han er landmand, men også billedskærer. Han har verdens mindste værksted, hvor vi vil se og evt. købe nogle af hans værker. En verdensmand i små kår. Derefter videre til endnu en oplevelse ud over det sædvanlige. – Vi skal se en familievirksomhed, der drives af tredje generation, de kunne i 2012 fejre 100 års jubilæum. Ved vandkraft driver virksomheden et vaskeri, mølleri, karter uld og laver brændevin, vi får måske lov at smage. Det vil sige 4 værksteder, hvor maskinerne er trukket af vand. – Tror du/I ikke på det, – så kom med og se med jeres egne øjne. Familien er vært ved frokosten. En dag med masser af oplevelser som man efterhånden ikke finder ret mange andre steder.

Mandag 22. oktober. Afg. kl. 10:00. Vi pakker bussen, og kører mod Cluj Napoca lufthavn. Undervejs er der planlagt besøg ved den højeste trækirke i landet, samt frokost hos en dejlig familie som vi har kendt i efterhånden mange år. Vi er frem i lufthavnen ca. kl. 18:00.
Fly afgang kl. 19:55, Ankomst i Billund kl. 21:15.

Så er vi i Danmark fyldt med en masse indtryk og oplevelser fra Rumænien, et land som måtte så meget igennem. Et land, der historisk har været udsat for mange krige, et land, hvor rumænerne næsten aldrig selv har haft lov til at have deres egen mening. Nu skal rumænerne selv til at vise om de kan leve op til EU- normerne. I vil komme til at se, at mange steder lever de stadig, som vi gjorde for 50 – 100 år siden, specielt i landsbyerne. I kommer til et land, der blev kendt (berygtet) for dårlige børnehjem, børn der levede på gaden, sigøjnere, m.m. Det var også forfærdeligt, MEN, det bliver der mere og mere styr på, – og vi som følger jer på turen, er sandsynligvis dem i Danmark, der kender landet Rumænien bedst og har været særdeles aktive med at hjælpe landet.

Vi vil ikke love mere end vi kan holde, mange ting sker tit på vores ture lidt impulsiv, da ikke alt i landet fungerer perfekt, endnu. MEN, en ting kan vi love, I vil opleve en lokalbefolkning, der er utrolig gæstfri, helt unikt i Europa, se noget af Europas flotteste natur, et charmerende land man lader sig gribe af – der bliver meget at tale om på vejen hjem.

Det er meget svært at forklare, hvor spændende det er at besøge lokale familier, spise frokost hos dem, høre om deres liv, men også se med egne øjne, hvordan forholdene er i sådan et land – atmosfære kan man ikke beskrive.

OBS! De frokoster eller ekstra udgifter der er, når vi flytter os fra det ene hotel til det andet, er inkluderet i rejseprisen. Resten er dagture, som man kan købe sig til i vores kontortid.

Vi er klar til at byde jer velkommen i Rumænien. HUSK! Det er ejeren selv, der er med på turen. Dagturene koster mellem 30 – 60 €. Køber man alle dagturene, er det ca. 190 € inkl. Frokost m/drikkevarer til. Kan også betales i DKK.

Du er nu ved at vælge en tur I det tideliger kommunistiske Rumænien. Her vil du få en helt speciel tur, med mange oplevelser. Også mere en der står i vores program. Du er nu i et land hvor du kommer og møder en gæstfri befolkning – og de er også interesseret i at møde dig. Så, glæd dig.

 

Med venlig hilsen,

Carmen Vele