8 dage – 14. oktober 2017

Her får vi en forsmag på en smuk og varieret natur med bjerge, bakker og sletteområder. Her er temaet Transsylvanien – ”landets hinsides skovene” – der ligger i midten af Rumænien som et etnisk puslespil og et multikulturelt samfund. Det er uden tvivl landets mest charmerende område med en kombination af nyt og gammelt og alt fra storby til den lille, simple landsby. Og så er der Maramures – den nordligste del af landet og det område, der bedst har bevaret de gamle traditioner. Her finder man de smukkest bemalede trækirker i landet. 

Vi flyver fra Billund direkte til Cluj Napoca, Transsylvaniens hovedby. Vi tilbyder nogle dagturer, hvor vi får set det virkelige dagligliv ude i de små, charmerende landsbyer med besøg hos private familier, skoler, fabriker, kirker og flotte klostre.

De første to nætter tilbringes i byen Baia Mare, hvorfra vi har to dagture. Her ser vi den unikke og specielle, muntre kirkegård og får lidt historie omkring kommunist perioden i landet.

Masser af oplevelser på meget kort tid!

Der er 4 dagture samt gallaafslutning som tilvalg til rejsens pris. Hvis man vælger alle dagture er den samlede pris ca. 270 EUR pr. person, inklusiv frokost m/drikkevarer. Kan også betales i DKK. Alt dette er beskrevet i vores udførlige dagsprogram, som I er velkomme til at rekvirere.

 

 

 

Dagsprogram

JS. Rejser har nu arrangeret rejser i 24 år i Rumænien og er dermed nok dem i Danmark, der kender Rumænien bedst. J.S. har arbejdet med Rumænien siden 1985. Carmen har arbejdet med danske turister i snart 20 år og siden 2010 overtaget JS Rejser. Sammen har de gjort JS Rejser til noget unikt i rejsebranchen. Det er ejeren selv, der er med som rejseleder.

Vi gør meget for at støtte private familier. Så vi besøger og spiser hos dem så ofte, det er muligt. På vores ture vil du opleve Rumæniens helt specielle kultur, vinsmagning, formidable natur, charmerende landsbyer, som vi skal mange år tilbage for at finde i Danmark.

I år gør vi noget, som vi ikke har prøvet ret meget, vi flyver nemlig fra Billund til Rumænien.
Mød op i Billund lufthavn i god tid. Vi har ingen indflydelse på flyafgang og heller ikke på vægten af jeres bagage. Husk størrelsen på håndbagage og vægten på bagage er fastsat af flyselskabet. I må medbringe 1 stk. håndbagage (maks. 8 kg og maks. 40x23x55 cm) – og man må ikke have flydende væsker i håndbagagen – samt 1 stk. kuffert (maks. 23 kg) ved check-in. I flyver med WizzAir. Flyvetiden fra Billund til Cluj Napoca er ca. 2 time. Vi gør opmærksom på, at der er servering i flyet mod betaling. På jeres billet, som I vil få fra os minimum 7 dage før afrejsen, vil der også være angivet jeres plads i flyet.

Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

Lørdag – 14. oktober I får flybilletten sendt per e-mail eller brev, senest 7 dage før afgang. Du/I skal møde op i lufthavnen i Billund kl. 07:00 om morgenen. Fly afg. fra Billund kl. 09:15, er i Cluj Napoca kl. 12:15 – Rumænsk tid. Carmen, jeres rejseleder er i lufthavnen og tager godt imod jer. Alle får bagagen i bussen, og vi kører først til frokost hos en af vores gode venner i nærheden af Cluj Napoca, inden vi kører videre til byen Baia Mare. Her bor vi på Hotel Mara, som ligger midt i byen, tæt på butikker, cafeer m.m. Vi forventer at være fremme ved vores hotel ca. kl. 18:30.

Søndag 15. oktober Kontortid fra kl. 08:30 til 09:30, hvor I kan melder jer til dagture, veksler penge, købe postkort & frimærker samt får flere informationer om turen. Afg. kl. 10:00. Vi skal besøge den ”Muntre Kirkegård” i byen Sâpintâ. Her vil I opleve en kirkegård, hvor man i levende live kan bestille, hvilket eftermæle der skal stå på gravstenen. Det kan være muntert, men også tragisk. Kunstneren Stan Ion Pâtras startede allerede i 1935 med at lave disse ”Gravstene i træ” og fortsatte indtil sin død i 1977. Hans søn og lærling har siden taget over. En oplevelse ud over det sædvanlige. Der bliver tid til evt. indkøb, der er et utal af boder.

Vi besøger en kolos af en trækirke. De mennesker, der bor i det område mener, at de har bygget den højeste trækirke i hele Rumænien. Det er en oplevelse at se, specielt for dem, der kender til håndværk i træ. Så kører vi ud på landet til et ægtepar, som vi har kendt i efterhånden mange år, de har en pension, som vi har brugt tit på vores ture. Her skal vi have frokost.. Derefter kører vi til byen Sighetu Marmatiei, hvor vi ser et museum, som har været fængsel for politiske fanger. Her bliver der tid til at gå en tur i byen på egen hånd.

Mandag 16. oktober. Afg. kl. 09:00. Vi pakker bus og kører mod Cluj Napoca, Transsylvaniens hovedstad. Vi er nu i den del af Rumænien, Maramures, hvor de stadig holder på de gamle traditioner. Vi kører til landsbyen Sâcel.
Her vil I møde en kunstner, som er stolt af sit træskærerarbejde. Han er landmand, men også billedskærer. Han har verdens mindste værksted, hvor vi vil se og evt. købe nogle af hans værker. En verdensmand i små kår.

Derefter videre til endnu en oplevelse ud over det sædvanlige. – Vi skal se en familievirksomhed i tredje generation, de rundede i 2012 100 års jubilæum. Ved vandkraft driver virksomheden et vaskeri, mølleri, karter uld og laver brændevin, vi får måske lov at smage. Det vil sige 4 værksteder, hvor maskinerne er trukket af vand. – Tror du/I ikke på det, så kom med og se med jeres egne øjne.

Familien er vært ved frokosten. Vi forventer at være i Cluj Napoca ca. kl. 18:00 – her bor vi på Hotel Univers T, som ligger bekvemt i udkanten af midtbyen, i nærheden af et stort butikscenter og ikke ret langt fra et stort marked.

Tirsdag 17.oktober. Afg. Kl. 09:00. Kirken og den ortodokse religion fylder meget i de fleste rumæneres liv. Det fortæller vi om denne dag. Vi kører mod syd, en drømmetur igennem et specielt landskab, vekslende mellem store vidder, hvor man kan se hyrderne gå med deres får, og små landsbyer, hvor man i forhold til Danmark er sat mange år tilbage. Vi besøger nu nonneklostret ”REMETS” Det er også i det område, vores humanitære forening ombygger huse for fattige familier. Vi kører til spisning hos nogle af vore venner, en privat familie, hvor man oplever en fantastisk gæstfrihed. Lalla er vores madmor den dag. På vej tilbage til Cluj Napoca, gør vi ophold ved en lille nyetableret vingård i byen Turda og afholder vinsmagning der.

Onsdag 18. oktober Afg. kl. 09:00. Vi kører en fantastisk tur igennem et landskab, der varierer mellem åbne landskaber og utrolig smukke landsbyer, mange beboet af sigøjnere. Vi stopper først i byen Mera. Vi besøger en dame, der værner om det ungarske mindretals traditioner. Vi har her godt 2 timers pause til at se et alderdomshjem, som også tager sig af sigøjnerbørn efter skoletid. Det er virkelig interessant at se, hvordan man tager sig af de gamle i Rumænien.

Derefter er der dømt frokost og hygge, vi oplever noget nyt, idet vi følger vores chaufførs families hverdag ude på landet, smager forskellige ungarske specialiteter og hører den dejlige ungarske musik.

Torsdag 19. oktober. Afg. Kl. 10:00. Vi kører op i bjergene til BAISOARA, hvor vi bl.a. besøger pensionister, så man kan se, hvordan de lever. Vi vil også besøge en skole oppe i bjergene, hvor vi fortæller om skolegang i Rumænien. Vi spiser frokost hos skolelederen Adolfina. Her er en natur, som ikke kan beskrives. Vi tager tid til at stoppe, gå tur i de små landsbyer og evt. få en snak med de lokale folk. Måske har vi lyst til at få en forfriskning på den lokale bar. Derefter går det hjemad med hjemkomst ca. kl. 17:30, mange oplevelser rigere. Det er en tur med besøg, lidt om skolegang, dvs. lidt om børnenes vilkår i Rumænien.

Fredag 20. oktober er fridag til selv at gå en tur i midtbyen, handle, se lidt af byens seværdigheder eller bare slappe af ved en af de mange fortovsrestauranter i centrum. Om aftenen, er der afslutningsfest med underholdningsmusik og dans, en dejlig afslutning på dit ophold i Rumænien.

Lørdag 21. oktober meget tidligt om morgenen er der afgang til Billund fra lufthavnen i Cluj Napoca. Fly afg. kl. 07:15, ankomst i Billund kl. 08:40.

Så er vi i Danmark fyldt med en masse indtryk og oplevelser fra Rumænien, et land som måtte så meget igennem. Et land, der historisk har været udsat for mange krige, et land, hvor rumæneren næsten aldrig selv har haft lov til at have deres egen mening. Nu skal rumænerne selv til at vise om de kan leve op til EU- normerne. I vil komme til at se, at mange steder lever de stadig, som vi gjorde for 50 – 100 år siden, specielt i landsbyerne. I kommer til et land, der blev kendt (berygtet) for dårlige børnehjem, børn der levede på gaden, sigøjnere, m.m. Det var også forfærdeligt, MEN, det bliver der mere og mere styr på, – og os som følger jer på turen, er sandsynligvis dem i Danmark, der kender landet Rumænien bedst og har været særdeles aktiv med at hjælpe landet.

Vi vil ikke love mere end vi kan holde, mange ting sker tit på vores ture lidt impulsiv, da ikke alt i landet fungerer perfekt, endnu. MEN, en ting kan vi love, I vil opleve en lokalbefolkning, der er utrolig gæstfri, helt unikt i Europa, se noget af Europas flotteste natur, et charmerende land man lader sig gribe af – der bliver meget at tale om på vejen hjem.

Det er meget svært at forklare, hvor spændende det er at besøge lokale familier, spise frokost hos dem, høre om deres liv, men også se med egne øjne, hvordan forholdene er i sådan et land – atmosfære kan man ikke beskrive.

OBS! De frokoster eller ekstra udgifter der er, når vi flytter os fra det ene hotel til det andet, er inklusiv rejseprisen. Resten er dagture, som man kan købe sig til i vores kontortid.

Vi er klar til at byde jer velkommen i Rumænien. HUSK! det er ejeren selv, der er med på turen. Dagturene koster mellem 30 – 60 €. Køber man alle dagturene, er det ca. 270 € inkl. Frokost m/drikkevarer til. Kan også betales i DKK.

Med venlig hilsen,

Carmen Vele