7 dage – 24. marts 2018

Storby & bondegårdsferie

Her får vi en forsmag på en smuk og varieret natur med bjerge, bakker og sletteområder. Her er temaet Transsylvanien – ”landets hinsides skovene” – der ligger i midten af Rumænien som et etnisk puslespil og et multikulturelt samfund. Det er uden tvivl landets mest charmerende område med en kombination af nyt og gammelt og alt fra storby til den lille simple landsby. Og så er der Maramures – den nordligste del af landet og det område, der bedst har bevaret de gamle traditioner. Her finder man de smukkest bemalede trækirker i landet.

Vi flyver fra Billund direkte til Cluj Napoca, Transsylvaniens hovedby. Vi tilbyder nogle dagture, hvor vi får set det virkelige dagligliv ude i de små charmerende landsbyer med besøg hos private familier, skoler, fabrikker, kirker og otte klostre.

Den første del af turen tilbringer vi på en bondegård/pension hos en privat familie i det nordlige Maramures, hvor vi bl.a. kommer til at køre med landets eneste smalsporede tog, som endnu bruges til sit oprindelige formål, nemlig transport af træstammer. Her kommer du/i til at opleve en fantastisk natur, og vi har også planlagt, at vi skal besøge nogle værksteder, hvor man ser metoder, som normalt kun findes på museum. Turen slutter i den flotte storby, Cluj Napoca, som ligger i midten af Transsylvanien, og derfra har vi også ture, som vil give dig/jer indblik i kontrasternes land, samt masser af oplevelser ud over de sædvanlige.

Masser af oplevelser på meget kort tid!

Der er 4 dagture samt gallaafslutning som tilvalg til rejsens pris. Hvis man vælger alle dagture er den samlede pris ca. 250 EUR pr. person, inklusiv frokost m/drikkevarer. Kan også betales i DKK. Alt dette er beskrevet i vores udførlige dagsprogram, som i er velkomne til at rekvirere.

Dagsprogram

Lørdag – 24. marts. I får flybilletten sendt per e-mail eller brev, senest 7 dage før afgang. Du/I skal møde op i lufthavnen i Billund kl. 06:00 om morgenen. Fly afg. fra Billund kl.08:25, er i Cluj Napoca kl. 11:45 – rumænsk tid. Carmen, jeres rejseleder er i lufthavnen og tager godt imod jer. Alle får bagagen i bussen, og vi kører først til frokost hos en af vores gode venner i nærheden af Cluj Napoca, inden vi kører videre til Maramures. Her kommer vi til den lille landsby Salistea de Sus. Her bor vi på pensionat, som ligger dejligt i den lille landsby, og familien er helt sikkert glade for at modtage gæster fra Denmark og give os en helt fantastisk oplevelse.
Vi forventer at være fremme ved vores pensionat ca. kl. 17:30.

Søndag 25. marts. Afg. tidligt om morgenen. Vi skal ud og køre med det damptog, der senest har været erhvervsmæssig i brug i Europa. Vi starter kl. 09:00 igennem en helt utrolig natur, efter 2 timer stopper vi. Så er der frokost, nogle laver picnic for os. Efter en time kører vi tilbage til stationen. Under turen kommer I til at opleve et utrolig flot og uspoleret natur, et område med små hyggelige landsbyer, hvor folk lever langt fra den civiliserede verden. Om eftermiddagen er der planlagt et besøg, vi skal se en familievirksomhed, der drives af tredje generation. De havde 100 års jubilæum i 2012. Ved vandkraft driver virksomheden et vaskeri, mølleri, karter uld og laver brændevin, vi får måske lov at smage.

Det vil sige 4 værksteder, hvor maskinerne er trukket af vand. – Tror du/I ikke på det, så kom med og se med jeres egne øjne. I vil desuden møde en kunstner, som er stolt af sit træskærerarbejde. Det bliver en uforglemmelig dag! Når vi kommer hjem er der kontortid, hvor I kan melde jer til resten af dagturene, veksle penge, købe postkort & frimærker samt få flere informationer om turene.

Mandag 26. marts. Afg. kl. 09:00. Vi skal besøge den ”Muntre Kirkegård” i byen Sâpintâ. Her vil I opleve en kirkegård, hvor man i levende live kan bestille, hvilket eftermæle der skal stå på gravstenen. Det kan være muntert, men også tragisk. Kunstneren Stan Ion Pâtras startede allerede i 1935 med at lave disse ”Gravstene i træ” og fortsatte indtil sin død i 1977. Hans søn og lærling har siden taget over. En oplevelse ud over det sædvanlige. Der bliver tid til evt. indkøb, der er et utal af boder. Vi besøger en kolos af en trækirke. Nu er der gået konkurrence i det. De mennesker, der bor i et andet område i Maramures føler, at det er dem der har den største trækirke. De, der bor her i dette område, mener de har lavet den højeste kirke. Den er en oplevelse at se specielt for dem, der kender til håndværk i træ. Så kører vi til frokost hos nogen af vores gode venner i området, inden vi forsætter mod storbyen – Cluj Napoca – hovedcenter for Transsylvanien. Her bor vi på Hotel Univers T, som ligger bekvemt i udkanten af midtbyen, i nærheden af et stort butikscenter og ikke ret langt fra et stort marked. Vi forventer ankomst på hotellet ca. kl. 18:30.

Tirsdag 27. marts. Afg. Kl. 09:00. Kirken og den ortodokse religion fylder meget i de fleste rumæneres liv. Det fortæller vi om denne dag. Vi kører mod syd, en drømmetur igennem et specielt landskab, vekslende mellem store vidder, hvor man kan se hyrderne gå med deres får, og små landsbyer, hvor man i forhold til Danmark, er sat mange år tilbage. Vi besøger nu nonneklostret ”REMETS” Det er også i det område, vores humanitære forening ombygger huse for fattige familier. Vi kører til spisning hos nogle af vore venner, en privat familie, hvor man oplever en fantastisk gæstfrihed. Lalla er vores madmor den dag. På vej tilbage til Cluj Napoca, gør vi ophold ved en lille nyetableret vingård i byen Turda. Her har vi vinsmagning. Rumænien er jo et vinland, og de seneste år har man fremelsket en særdeles god vin.

Onsdag 28. marts. Afg. kl. 09:00. Vi kører en fantastisk tur igennem et landskab, der varierer mellem åbne landskaber og utrolig smukke landsbyer, mange beboet af sigøjnere. Vi stopper først i byen Mera. Vi besøger en dame, der værner om det ungarske mindretals traditioner. Vi har her godt 2 timers pause til at se et alderdomshjem, som også tager sig af sigøjnerbørn efter skoletid. Det er virkelig interessant at se, hvordan man tager sig af de gamle i Rumænien.
Derefter er der dømt frokost og hygge, vi oplever noget nyt, idet vi følger vores chaufførs families hverdag ude på landet, smager forskellige ungarske specialiteter og hører den dejlige ungarske musik.

Torsdag 29. marts. Afg. Kl. 10:00. Vi kører op i bjergene til BAISOARA, hvor vi besøger en skole oppe i bjergene og fortæller jer om skolegang i Rumænien. Her er en natur, som ikke kan beskrives. Den skal opleves. Vi spiser frokost hos en af Carmen’s veninder. Vi tager tid til at stoppe, gå tur i de små landsbyer og evt. få en snak med de lokale folk. Måske har vi lyst til at få en forfriskning på den lokale bar. Derefter går det hjemad med hjemkomst ca. kl. 17:00, mange oplevelser rigere. Det er en tur med besøg, lidt om skolegang, dvs. lidt om børnenes vilkår i Rumænien. Om aftenen, er der afslutningsfest med underholdningsmusik og dans, en dejlig afslutning på dit ophold i Rumænien.

Fredag 30. marts er fridag til selv at gå en tur i midtbyen, handle, se lidt af byens seværdigheder eller bare slappe af ved en af de mange fortovsrestauranter i centrum. Kl. 17:00, mødes vi ved hotellet, pakker bussen og kører til lufthavnen. Fly afgang kl. 19:55 – Ankomst i Billund kl. 21:15.

Så er vi i Danmark fyldt med en masse indtryk og oplevelser fra Rumænien, et land som måtte så meget igennem. Et land, der historisk har været udsat for mange krige, et land, hvor rumænerne næsten aldrig selv har haft lov til at have deres egen mening. Nu skal rumænerne selv til at vise, om de kan leve op til EU- normerne. I vil komme til at se, at mange steder lever man stadig, som vi gjorde for 50 – 100 år siden, specielt i landsbyerne. I kommer til et land, der blev kendt (berygtet) for dårlige børnehjem, børn der levede på gaden, sigøjnere, m.m. Det var også forfærdeligt, MEN, det bliver der mere og mere styr på, – og vi som følger jer på turen, er sandsynligvis dem i Danmark, der kender landet Rumænien bedst og har været særdeles aktiev med at hjælpe landet.

Vi vil ikke love mere end vi kan holde, mange ting sker tit på vores ture lidt impulsiv, da ikke alt i landet fungerer perfekt endnu. MEN, en ting kan vi love, I vil opleve en lokalbefolkning, der er utrolig gæstfri, helt unikt i Europa, se noget af Europas flotteste natur, et charmerende land man lader sig gribe af – der bliver meget at tale om på vejen hjem. Det er meget svært at forklare, hvor spændende det er at besøge lokale familier, spise frokost hos dem, høre om deres liv, men også se med egne øjne, hvordan forholdene er i sådan et land – atmosfære kan man ikke beskrive.

OBS! De frokoster eller ekstraudgifter der er, når vi flytter os fra det ene hotel til det andet, er inkluderet i rejseprisen. Resten er dagture, som man kan købe sig til i vores kontortid.

Vi er klar til at byde jer velkommen i Rumænien. HUSK! det er ejeren selv, der er med på turen. Dagturene koster mellem 30 – 60 €. Køber man alle dagturene, er det ca. 250 € inkl. frokost m/drikkevarer til. Kan også betales i DKK.

Med venlig hilsen,

Carmen Vele