16-dages tur – 29. maj 2019

Ny og spændende tur, som giver indblik i flere øst-europæisk lande: Serbien, Kroatien og Rumænien

3 lande med anderledes historie, kultur, natur og kulinariske oplevelser!

Vi flyver fra Billund direkte til Cluj Napoca, Transsylvaniens hovedby. Her udforsker vi det ungarske mindretals kultur og religion samt oplever den dejligestore by, Cluj Napoca. Byen er efterhånden kendt som en af de bedste i landet med hensyn til levestandard, og i forhold til andre byer er udviklingen rigtig god.

Derefter kører vi mod vest, hvor vi bor på en af de få private vingårde i landet, bygget med EU-støtte i den lille by, Paulis. Ud over den fantastiske beliggenhed med udsigt ud over de bløde bakker dyrket med vinplanter, har de ry for et godt og spændende køkken samt fantastiske og gode kvalitetsvine.

Glæder jer til en dejlig vinsmagning og kulinarisk oplevelser!

Herfra har vi en dagtur, hvor vi kører til Timisoara, ser og står lige nøjagtig på det sted, hvor gnisterne startede revolutionen i ’89, og oplever også den dejlige by (latinerkvarteret) på egen hånd.

Vi forlader Rumænien og kører til Serbien, først til byen Novi Sad, som ligger i den autonome region Vojvodina i den nordvestlige del af Serbien. Vi vil opleve en by, som trods den turbulente historie har udviklet sig til en pragtfuld by med mange spændende ting at byde på. Her har vi nogle dagture med masser af historie, kultur og ikke mindst flotte naturoplevelser. Herfra tager vi en smuttur til Kroatien, til byen Osijek, femte største by i landet. Her ser vi lidt af den gamle bydel, hvor vi får en kroatisk guide med os, og han vil sætte os ind i problematikken omkring borgerkrigen i Ex-Jugoslavien, set med deres øjne. Så får vi nemlig historien lidt mere på plads, når vi hører omkring dette emne fra 2 sider – serbisk og kroatisk. På vej tilbage til Novi Sad, holder vi først i byen Vukovar, som ligger lige ved grænsen mellem Serbien og Kroatien. Denne lille by, har en stor betydning for Kroatien, netop fordi byen og beboerne har lidt meget under borgerkrigen i ’90-erne, og selvom krigen sluttede i 1995, kan man stadig se sårene alle vegne.

Turen forsætter mod Serbiens hovedstad, Beograd.

Her besøger vi bl.a. stedet hvor Jozef Bronz Tito blev begravet i et mausoleum, som udgør en del af et mindekompleks i det jugoslaviske museum. Selve mausoleet kaldes Blomsternes Hus og opbevarer de gaver, som Tito modtog i sin tid som præsident.

Vi har mange specielle oplevelser i vente for jer. Beograd er sikkert et besøg værd i Serbien. Du/I skal også glæde jer til besøg hos lokalbefolkningen, smage lokale serbisk/kroatisk vin og madspecialiteter.

Har du ikke bestemt dig endnu for turen, bedes du læse videre, så kan du ikke vente længere – du vil sikkert bestemme at denne tur er TUREN FOR DIG!

 

Fra Beograd kører vi tilbage til Rumænien, hvor vi krydser grænsen ved Jernporten, en dæmning bygget i den kommunistiske tid som et fælles projekt mellem Tito og den tidlige rumænske kommunistiske præsident Gheorghe Gheorghiu Dej. Efter et lille ophold i byen Drobeta Turnu Severin kører vi videre til den rumænske hovedstad, Bukarest. Undervejs besøger vi huset, hvor Nicolae Ceausescu er født. Fra Bukarest har vi også nogle spændende dagture i vente, vi besøger bl.a. den militære forlægning hvor ægteparret Elena og Nicalae Ceausescu blev henrettet, samt det store prægtige kommunistiske byggeri – Folkets Hus. Vi får også oplevet folkemusik, dans med flotte folkedragter på en af de mange restauranter i Bukarest, hvor vi får vores afslutningsmiddag. Turen hjem til Danmark går fra lufthavnen i Bukarest til Billund. Så er vi i Danmark fyldt med en masse indtryk og oplevelser fra Rumænien, Serbien og Kroatien, lande som måtte så meget igennem. Lande, der historisk har været udsat for mange krige. Lande, hvor folk næsten aldrig selv har haft lov til at have deres egen mening. I vil komme til at se, at mange steder lever de stadig, som vi gjorde for 50 – 100 år siden, specielt i landsbyerne. Vi vil ikke love mere end vi kan holde. Tit sker mange ting på vores ture lidt impulsivt, da ikke alt i landene fungerer perfekt, endnu. MEN, en ting kan vi love, I vil opleve en lokalbefolkning, der er utrolig gæstfri, helt unikt i Europa, se noget af Europas flotteste natur, nogle charmerende lande, man lader sig gribe af.

Det er meget svært at forklare det at besøge lokale familier, spise frokost hos dem, høre om ting, men også se med egne øjne, hvordan forholdene er i sådan et land. Atmosfære kan man ikke beskrive, den skal opleves!

Denne tur, er lige til dig, som er til anderles oplevelser!

Som tilvalg til rejsens pris er der er 8 dagture (og gallaafslutning , hvis der er deltagere nok). Hvis man vælger alle dagture, er den samlede pris ca. 500 EUR pr. person, inklusiv frokost m/drikkevarer. Kan også betales i DKK. Alt dette er beskrevet i vores udførlige dagsprogram, som I er velkomme til at rekvirere.

Ny & spændende tur, som giver dig indblik i flere østeuropæiske lande: Serbien, Kroatien og Rumænien. 3 lande og 2 hovedstæder med anderledes kultur, natur, og kulinariske oplevelser.

JS. Rejser har nu arrangeret rejser i 25 år i Rumænien og er dermed nok dem i Danmark, der kender Rumænien bedst. J.S. har arbejdet med Rumænien siden 1985. Carmen har arbejdet med danske turister i over 20 år og siden 2010 overtaget JS Rejser. Sammen har de gjort JS Rejser til noget unikt i rejsebranchen. Det er ejeren selv, der er med som rejseleder.

Vi gør meget for at støtte private familier. Så vi besøger og spiser hos dem så ofte, det er muligt. På vores ture vil du opleve Rumæniens helt specielle kultur, vinsmagning, formidable natur, charmerende landsbyer, som vi skal mange år tilbage for at finde i Danmark.

NYT. Det er kun andet år, at vi flyver fra Billund til Rumænien. Og det har været en succes.
Mød op i Billund lufthavn i god tid. Vi har ingen indflydelse på flyafgange og heller ikke på vægten af jeres bagage. Husk størrelsen på håndbagage og vægten på bagage er fastsat af flyselskabet. I må medbringe 1 stk. håndbagage (maks. 10 kg og maks. 55 x 40 x 23 cm) – og man må ikke have flydende væsker i håndbagagen, samt 1 stk. kuffert (maks. 20 kg) ved check-in. I flyver med Wizz Air. Flyvetiden fra Billund til Cluj Napoca er ca. 2 timer. Vi gør opmærksom på, at der er servering i flyet mod betaling. På jeres billet, som I vil få fra os minimum 7 dage før afrejsen, vil der også være angivet jeres plads i flyet.

NB! Flyselskabet har ret til at ændre afgangsdato og tidspunkt, derfor kan det være fornuftigt at bestille en rejse, hvor I har mulighed for at rejse en dag før/senere end planlagt. Dette er generelt i hele Europa, og det er ikke noget, vi har indflydelse på. Vi vil annoncere i god tid. Alle ændringer i programmet bliver sendt til jer via e-mail eller brev.

Onsdag 29. maj. I får flybilletten sendt per e-mail eller brev senest 7 dage før afgang. Du/I skal møde op i lufthavnen i Billund kl. 20:00. Fly afg. fra Billund kl.21:55, er i Cluj Napoca kl. 01:55 –rumænsk tid. Rumænien er en time foran Danmark. – Carmen, jeres rejseleder er i lufthavnen og tager godt imod jer. Alle får bagagen i bussen, og vi kører direkte til vores hotel i Cluj.

Torsdag 30. maj. 09:45 til 10:15. -Er der kontortid på et anvist sted på hotellet.
Afg. kl. 10:30. Vi starter dagen med et kort besøg på et ortodokst munkekloster, som har haft en turbulent historie, hvor mirakler, fattigdom og tro altid har været en vigtig del af folks eksistens. Derefter kører vi til en lille ungarsk landsby, hvor vi får serveret frokost, hører om det ungarske mindretal og ser, hvordan de kæmper for at bevare deres traditioner og kultur. En spændende dag med masser af oplevelser!

Fredag 31.maj. Afg. kl. 09:00. I dag forlader vi byen, Cluj Napoca og kører videre på vores færd til en lille vingård, som ligger i den vestlige del af landet. Undervejs er der frokost hos en af vores rigtig gode venner. Vingården ligger i den lille landsby Paulis, ikke ret lang fra grænsebyen Arad. I har noget at glæde jer til. Foruden den flotte beliggenhed er de fantastisk til at lave vin. Samtidig har de ry for et rigtig godt køkken. En fin kombination, som med sikkerhed vil gøre vores ophold uforglemmelig. Middagen denne aften er kombineret med en dejlig vinsmagning.

Mandag 1. juni. Afg. kl. 10:00. Vi kører til byen Timisoara, vi vil vise jer stedet, hvor revolutionen i ’89 startede, og vi fortæller jer om, hvorfor og hvordan gnisten til kommunismens fald startede lige netop her. Derefter er der indlagt besøg på et museum, der fortæller om revolutionen i 1989. Manden, som startede dette museum, er kustode på stedet, han var meget aktiv under revolutionen og blev ramt af kugler, så hans ben blev ødelagt. Vi starter turen på museet med en introduktionsfilm om revolutionen. I øvrigt er JS den eneste dansker, der er blevet interviewet for at ytre sin mening om revolutionen i Rumænien i 1989. Her vil I sikkert genkende mange ting, som blev vist i dansk TV fra den tid.
Vi får også set den dejlige by Timisoara med sin flotte indre by med masser af små og charmerende gågader. Frokost på en af de mange restauranter, som findes i byen.

Tirsdag 2. juni. Afg. kl. 09:00. Vi siger farvel til vores vært, og kører til Serbien, til byen NoviSad. Undervejs holder vi frokost som picnic ” a la Carmen”.

Onsdag 3. juni. Afg. kl. 09:30. Vi ser først et landbrugsmuseum i et af de bedst bevarede slotte fra den rige tid i det gamle serbiske land. Derfra kører vi til byen Backi Petrovac. Her bor den største minoritet af slovakker. Vi kommer til at se lidt af slovakkernes gamle traditioner. Frokost indtager vi hos en slovakisk familie, der bor pragtfuldt i et gammelt hus, og de glæder sig helt vildt til at lave rigtig serbisk mad til os. Vi kører tilbage til Novi Sad, hvor vi ser en borg bygget lige op ad Donau, her får vi lidt at vide om Serbiens historie og chancen for at få en fin fotoudsigt over Novi Sad og Donau.

Torsdag 4. juni. Afg. kl. 09:00. Vi kører til et nonnekloster, som ligger langt ude på landet. Området kendes som Fruska Gora – og er landets mest besøgte område. Her findes 16 klostre, og vi besøger det smukkeste af dem. Klostrene i Serbien er meget anderledes end de rumænske klostre. Derefter kører vi til en lille by Sremski Karlovci – som var landets kirkelige hovedsæde for den serbisk ortodokse kirke. Her får vi frokost samt vinsmagning hos en familie, som har en lang tradition for fremstilling af vin. Vi får også tid til selv at gå en tur ind i byen.

Fredag 5. juni. Afg. kl. 08:30. til Osijek, femte største by i Kroatien. Byen har en meget lang historie, som går helt tilbage til år 400. Byen har været ødelagt og bygget op igen flere gange. Her ser vi en gammel borg i barok stil fra 18. århundrede. Den skulle være meget interessant og have haft en stor indflydelse i Kroatiens historie. Derefter ser vi lidt af den gamle bydel, hvor vi får en kroatisk guide med os, som vil sætte os ind i problematikken omkring borgerkrigen i ex-Jugoslavien, set med deres øjne. Så får vi nemlig historien lidt mere på plads, vi hører omkring dette emne fra 2 sider – serbisk og kroatisk.
Frokosten indtager vi på en bondegård, som går meget op i økologisk mad, så vi har noget at glæde os til. På vej tilbage til Novo Sad, holder vi først i byen Vukovar, som ligger lige ved grænsen mellem Serbien og Kroatien. Denne lille by har en stor betydning for Kroatien, netop fordi byen og beboerne har lidt meget under borgerkrigen i ’90-erne, og selvom krigen sluttede i 1995, kan man stadig se skaderne alle vegne.
Den dag, skal vi huske at have vores pas med, da der er grænseformaliteter mellem de 2 lande. Vi regner med, at vi er tilbage på vores hotel ca. kl. 19:00, alt efter hvor lang tid vi skal bruge ved grænserne.

Lørdag 6. juni. Afg. kl. 09:00. Vi pakker bussen og forlader byen Novi Sad og sætter kurs mod Serbiens hovedstat – Beograd. Det tager ca. 2 timer at køre til Beograd, så vi er fremme i ret god tid. Vi besøger et ret specielt museum der heder ” Blomsternes hus” som trods sit navn er til ære forTito, den gamle præsident i Jugoslavien. Vi kører også lidt rundt i byen og viser jer de mest interessante seværdigheder i byen, bl.a. stopper vi op og besøger St. Sava Tempel, som skulle være den største ortodokse kirke i verden. Frokost indtager vi på restaurant med udsigt til Donau. Om eftermiddagen lander vi på vores hotel, som ligger tæt på midtbyen.

Søndag 7. juni. Afg. kl. 09:00. I dag skal vi til byen Topola, hvor vi bl.a. besøger et mausoleum til den kongelige familie, stedet hvor men mener at den Moderne Serbia blev født. Et historisk sted, som skal besøges. Vi indtager vores frokost på en lille bondegård, hvor der bliver serveret dejlige serbiske nationale retter. På vej tilbage til Beograd, holder vi en lille pause til kaffe m.m. og oplever et lille turiststed lige uden for hovedstaden.

Mandag 8. juni. I dag er der fri, til at opleve byen på egen hånd.

Tirsdag 9. juni. Afg. kl. 09:00. Vi kører nu tilbage til Rumænien, hvor vi kommer til at køre langs Donau både på den serbiske og den rumænske side. Her skal I glæde jer over en fantastisk udsigt over Donau og bjergene. Vi krydser grænsen til Rumænien ved at køre over den største dæmning bygget over Donau – Jernporten, en af de første projekter bygget i kommunisttiden efter aftale mellem Rumænien og det tidligere Jugoslavien. Frokost undervejs, som picnic ” a la Carmen”. Vibor på hotel i byen Drobeta Turnu Severin, også med udsigt til Donau. Nej, hvor bliver det spændende. Her skal vi huske at pakke en lille taske til en overnatning, så er vi fri for at bære al vores bagage ind på hotellet kun for en nat.

Onsdag 10.juni. Afg. kl. 10:00. Vi forsætter vores tur mod Rumæniens hovedstad Bukarest. Vi stopper i den lille landsby Scornicesti, hvor vi spiser frokost hos en dejlig familie samt ser huset, hvor Nicolae Ceausescu er født. Huset er i dag et lille museum, men der er ikke ret mange, som er klar til at besøge stedet og acceptere dets historie. I Bukarest bor vi på hotel, meget tæt på bymidten.

Torsdag 11.juni. Afg. kl. 08:30. Vi kører til Targoviste for at se kasernen, hvor Ceausescu og hans forhadte kone Elena blev dømt og henrettet. Vi bliver vist rundt og ser, hvor standretten foregik. Alt står som dengang, stole, borde m. m. Vi ser også, hvor de fik deres sidste søvn. Derefter kører vi til frokost hos nogle af vores venner, (det kan også blive jeres) Vi har kendt familien siden 1986, altså også i Ceausescus tid. Vi skal rigtig hygge os, nyde maden, vinen, den rumænske brændevin TUICA (den nyder vi ikke, men den er en nødvendighed!). Man skal på et tidspunkt lukke øjnene og tænke, hvor er vi danskere privilegerede. Vi kører tilbage til vores hotel i Bukarest, middag på vores hotel.

Fredag 12.juni. Afg. kl. 09:00. Vi besøger ægteparret Ceausescus hus, som i dag er åben for turister. Vi ser et luksuriøst hus, hvor ægteparret Ceausescu boede med deres 3 børn. Derefter kører vi til bymidten, hvor vi på egen hånd spiser frokost samt ser lidt af latinerkvarteret i Bukarest. Om aftenen er der middag på en af de mange restauranter i byen, hvor vi også kommer til at opleve underholdning med folkemusik. Det bliver den perfekte måde at afslutte turen på.

Lørdag 13. juni. Afg. kl. 08:45. Efter at vi har spist vores morgenmad, pakker vi bussen, og kører til lufthavnen i Bukarest. Fly afg. 12:05, ankomst til Billund kl. 13:55.

Så er vi i Danmark, fyldt med en masse indtryk og oplevelser fra Rumænien, Serbien og Kroatien, lande som måtte så meget igennem. Lande, der historisk har været udsat for mange krige. Lande, hvor folk næsten aldrig selv har haft lov til at have deres egen mening. I vil komme til at se, at mange steder lever de stadig, som vi gjorde for 50 – 100 år siden, specielt i landsbyerne. I kommer til lande, der blev kendt (berygtet) for dårlige børnehjem, børn, der levede på gaden, sigøjnere, m.m. Det var også forfærdeligt, MEN, det bliver der mere og mere styr på.

Vi vil ikke love mere end vi kan holde, mange ting sker tit på vores ture lidt impulsiv, da ikke alt i landene fungerer perfekt, endnu. MEN, en ting kan vi love, I vil opleve en lokalbefolkning, der er utrolig gæstfri, helt unik i Europa, se noget af Europas flotteste natur, nogle charmerende lande, man lader sig gribe af. Der bliver meget at tale om på vejen hjem.

Det er meget svært, at forklare det at besøge lokale familier, spise frokost hos dem, høre om deres liv, men også se med egne øjne, hvordan forholdene er i sådan et land.
Atmosfære kan man ikke beskrives, den skal opleves!

Priserne på dagturene er mellem 30 & 80 €. I alt for alle turene ca. 500 €. Dette er billigt, når vi tænker på, at der er inkluderet frokoster med drikkevarer, samt entréer m.m. på alle turene.

Med venlig hilsen,
Carmen Vele