15-dages tur – 29. maj 2019

Ny & spændende tur, som giver dig indblik i flere østeuropæiske lande: Serbien, Kroatien og Rumænien. 3 lande med forskellige kulturer, natur, og kulinariske oplevelser.
15 dages rundtur – afg. d. 29 maj 2019

JS. Rejser har nu arrangeret rejser i 25 år i Rumænien og er dermed nok dem i Danmark, der kender Rumænien bedst. J.S. har arbejdet med Rumænien siden 1985. Carmen har arbejdet med danske turister i over 20 år og siden 2010 overtaget JS Rejser. Sammen har de gjort JS Rejser til noget unikt i rejsebranchen. Det er ejeren selv, der er med som rejseleder.

Vi gør meget for at støtte private familier. Så vi besøger og spiser hos dem så ofte, det er muligt. På vores ture vil du opleve Rumæniens helt specielle kultur, vinsmagning, formidable natur, charmerende landsbyer, som vi skal mange år tilbage for at finde i Danmark.

NYT. Det er kun andet år, at vi flyver fra Billund til Rumænien. Og det har været en succes.
Mød op i Billund lufthavn i god tid. Vi har ingen indflydelse på flyafgange og heller ikke på vægten af jeres bagage. Husk størrelsen på håndbagage og vægten på bagage er fastsat af flyselskabet. I må medbringe 1 stk. håndbagage (maks. 10 kg og maks. 55 x 40 x 23 cm) – og man må ikke have flydende væsker i håndbagagen, samt 1 stk. kuffert (maks. 20 kg) ved check-in. I flyver med Wizz Air. Flyvetiden fra Billund til Cluj Napoca er ca. 2 timer. Vi gør opmærksom på, at der er servering i flyet mod betaling. På jeres billet, som I vil få fra os minimum 7 dage før afrejsen, vil der også være angivet jeres plads i flyet.

NB! Flyselskabet har ret til at ændre afgangsdato og -tidspunkt, derfor kan det være fornuftigt at bestille en rejse, hvor I har mulighed for at rejse en dag før/senere end planlagt. Dette er generelt i hele Europa, og det er ikke noget, vi har indflydelse på. Vi vil annoncere i god tid. Alle ændringer i programmet bliver sendt til jer via e-mail eller brev.

Onsdag 29. maj. I får flybilletten sendt per e-mail eller brev senest 7 dage før afgang. Du/I skal møde op i lufthavnen i Billund kl. 20:00. Fly afg. fra Billund kl.21:55, ankomst i Cluj Napoca kl. 01:55 – rumænsk tid. Rumænien er en time foran Danmark. – Carmen, jeres rejseleder er i lufthavnen og tager godt imod jer. Alle får bagagen i bussen, og vi kører direkte til vores hotel i Cluj.

Torsdag 30. maj. 09:45 til 10:15. -Er der kontortid på et anvist sted på hotellet.
Afg. kl. 10:30. Vi starter dagen med et kort besøg på et ortodokst munkekloster, som har haft en turbulent historie, hvor mirakler, fattigdom og tro altid har været en vigtig del af folks eksistens. Derefter kører vi til en lille ungarsk landsby, hvor vi får serveret frokost, hører om det ungarske mindretal og ser, hvordan de kæmper for at bevare deres traditioner og kultur. En spændende dag med masser af oplevelser!

Fredag 31.maj. Afg. kl. 09:00. I dag forlader vi byen Cluj Napoca og kører videre på vores færd til en lille vingård, som ligger i den vestlige del af landet. Undervejs er der frokost hos en af vores rigtig gode venner. Vingården ligger i den lille landsby Paulis, ikke ret lang fra grænsebyen Arad. I har noget at glæde jer til. Foruden den flotte beliggenhed er de fantastiske til at lave vin. Samtidig har de ry for et rigtig godt køkken. En fin kombination, som med sikkerhed vil gøre vores ophold uforglemmelig. Middagen denne aften er kombineret med en dejlig vinsmagning.

Lørdag 1. juni. Afg. kl. 10:00. Vi kører til byen Timisoara. Vi vil vise jer stedet, hvor revolutionen i ’89 startede, og vi fortæller jer om, hvorfor og hvordan gnisten til kommunismens fald startede lige netop her. Derefter er der indlagt besøg på et museum, der fortæller om revolutionen i 1989. Manden, som startede dette museum og er kustode på stedet, var meget aktiv under revolutionen. Han blev ramt af kugler, så hans ben blev ødelagt. Vi starter turen på museet med en introduktionsfilm om revolutionen. I øvrigt er JS den eneste dansker, der er blevet interviewet for at ytre sin mening om revolutionen i Rumænien i 1989. Her vil I sikkert genkende mange ting, som blev vist i dansk TV fra den tid.
Vi får også set den dejlige by Timisoara med sin flotte indre by med masser af små og charmerende gågader. Frokost på en af de mange restauranter, som findes i byen.

Søndag 2. juni. Afg. kl. 09:00. Vi siger farvel til vores vært, og kører til Serbien, til byen Novi Sad. Undervejs holder vi frokost som picnic ” a la Carmen”.

Mandag 3. juni. Afg. kl. 09:30. Vi ser først et landbrugsmuseum i et af de bedst bevarede slotte fra den rige tid i det gamle serbiske land. Derfra kører vi til byen Backi Petrovac. Her bor den største minoritet af slovakker. Vi kommer til at se lidt af slovakkernes gamle traditioner. Frokost indtager vi hos en slovakisk familie, der bor pragtfuldt i et gammelt hus, og de glæder sig helt vildt til at lave rigtig serbisk mad til os. Vi kører tilbage til Novi Sad, hvor vi ser en borg bygget lige op ad Donau, her får vi lidt at vide om Serbiens historie og chancen for at få en fin fotoudsigt over Novi Sad og Donau.

Tirsdag 4 . juni. Afg. kl. 08:30. til Osijek, femte største by i Kroatien. Byen har en meget lang historie, som går helt tilbage til år 400. Byen har været ødelagt og bygget op igen flere gange. Her ser vi en gammel borg i barok stil fra 18. århundrede. Den skulle være meget interessant og have haft en stor indflydelse i Kroatiens historie. Derefter ser vi lidt af den gamle bydel, hvor vi får en kroatisk guide med os, som vil sætte os ind i problematikken omkring borgerkrigen i ex-Jugoslavien, set med deres øjne. Så får vi nemlig historien lidt mere på plads, vi hører om dette emne fra 2 sider – serbisk og kroatisk.
Frokosten indtager vi på en bondegård, som går meget op i økologisk mad, så vi har noget at glæde os til. På vej tilbage til Novi Sad, holder vi først i byen Vukovar, som ligger lige ved grænsen mellem Serbien og Kroatien. Denne lille by har en stor betydning for Kroatien, netop fordi byen og beboerne har lidt meget under borgerkrigen i ’90-erne, og selvom krigen sluttede i 1995, kan man stadig se skaderne alle vegne.
Den dag skal vi huske at have vores pas med, da der er grænseformaliteter mellem de 2 lande. Vi regner med, at vi er tilbage på vores hotel ca. kl. 19:00, alt efter hvor lang tid vi skal bruge ved grænserne.

Onsdag 5. juni. Afg. kl. 09:00. Vi kører til et nonnekloster, som ligger langt ude på landet.

Området kendes som Fruska Gora – og er landets mest besøgte område. Her findes 16 klostre, og vi besøger det smukkeste af dem. Klostrene i Serbien er meget anderledes end de rumænske klostre. Derefter kører vi til en lille by Sremski Karlovci – som var landets kirkelige hovedsæde for den serbisk ortodokse kirke. Her får vi frokost samt vinsmagning hos en familie, som har en lang tradition for fremstilling af vin. Vi får også tid til selv at gå en tur ind i byen.

Her overnatter vi på et hotel med dejlig udsigt til Donau. Det bliver spændende. Det vil være en god ide at pakke en lille taske til den ene overnatning, så er vi fri for at tage alle vores kufferter med op på hotellet bare for en nat.

Torsdag 6. juni. Afg. kl. 09:00. Vi pakker bussen og forlader byen Sremski Karlovci og sætter kurs mod Serbiens hovedstat – Beograd. Det tager ca. 1,5 timer at køre til Beograd, så vi er fremme i ret god tid. Vi besøger et ret specielt museum der heder ” Blomsternes hus” som trods sit navn er til ære for Tito, den gamle præsident i Jugoslavien. Vi kører også lidt rundt i byen og viser jer de mest interessante seværdigheder i byen, bl.a. stopper vi op og besøger St. Sava Tempel, som skulle være den største ortodokse kirke i verden. Frokost indtager vi på restaurant med udsigt til Donau. Om eftermiddagen lander vi på vores hotel, som ligger tæt på midtbyen.

Fredag 7. juni. Afg. kl. 09:00. I dag skal vi til byen Topola, hvor vi bl.a. besøger et mausoleum til ære for den kongelige familie, stedet hvor men mener, at det moderne Serbia blev født. Et historisk sted, som skal besøges. Vi indtager vores frokost på en lille bondegård, hvor der bliver serveret dejlige serbiske nationale retter. På vej tilbage til Beograd, holder vi en lille pause til kaffe m.m. og oplever et lille turiststed lige uden for hovedstaden.

Lørdag 8. juni. I dag er der fri, til at opleve byen på egen hånd.

Søndag 9. juni. Afg. kl. 09:00. Vi kører nu tilbage til Rumænien, hvor vi kommer til at køre langs

Donau både på den serbiske og den rumænske side. Her skal I glæde jer over en fantastisk udsigt over Donau og bjergene. Vi krydser grænsen til Rumænien ved at køre over den største dæmning bygget over Donau – Jernporten, en af de første projekter bygget i kommunisttiden efter aftale mellem Rumænien og det tidligere Jugoslavien. Frokost undervejs, som picnic ” a la Carmen”. Vi bor på hotel i byen Drobeta Turnu Severin, også med udsigt til Donau. Nej, hvor bliver det spændende. Her skal vi huske at pakke en lille taske til en overnatning, så er vi fri for at bære al vores bagage ind på hotellet kun for en nat.

Mandag 10.juni. Afg. kl. 08:30. Vi forsætter på vores færd og kører til Retezat bjergene ( Syd Karpaterne) – et fantastisk naturområde, som er helt unikt i Europa, området er fredet, det gælder både dyr og planter. Området er også kendt for sine utallige kulminer, mange er blevet lukket efter kommunismens fald. Her tegner der sig et reelt billede fra Ceausescus tid ved magten.

Området leder tankerne hen imod en dyster tid i landets historie. Frokost indtager vi hos en dejlig familie, hvor manden i mange år har arbejdet i en af kulminerne i nærheden. De vil blive meget glade for at have os på besøg. Her bor vi udenfor byen Petrosani, men vi kan love jer, at vi kommer til at bo flot. Hvad mener I om at vågne op om morgenen med udsigt til nogen af de højeste tinder i Sydkarpaterne? Naturen her er utrolig flot, vi kommer til at føle, vi er på toppen af hele verden.

Tirsdag 11.juni. Afg. kl. 09:00. Vi kører hen og ser lidt på landets forhistorie, nemlig Sarmisegetusza Traiana, den største af borgene, som romerne i sin tid byggede her i Rumænien. Derefter er der dømt frokost hos en mand, som bestyrer et gammelt palæ med landbrug til. Han er helt vild med at have os på besøg. Så han glæder sig til at møde os. Vi ser også den ældste stenkirke, som findes i landet. Den er helt tilbage fra 1200 tallet, man regner med, at nogle af stenene, der blev brugt til at bygge kirken, er fra romernes tid. På hjemvejen holder vi og ser en delvis istandsat borg i Hunedoara, Corvin Slottet. Den er en af Rumæniens formidable fæstninger, bygget i 1400- tallet af tyrkiske fanger. I nyere tid er den blevet brugt til div. optagelser af film. Man vil opleve, hvordan man behandlede fanger på det tidspunkt. Det er en barsk oplevelse.

Onsdag 12.juni. Afg. kl. 09:00. Vi kører mod nord, til byen Cluj Napoca, en drømmetur igennem et uspoleret landskab, vekslende mellem store vidder, hvor man kan se hyrderne gå med deres får, igennem små landsbyer, hvor man i forhold til Danmark er sat mange år tilbage. Vi kører til frokost hos nogle af vores venner, en privat familie, hvor man oplever en fantastisk gæstfrihed. Derefter er der afgang til lufthavnen, vi skal være der kl. 18:00. Fly afgang kl. 20:00, ankomst i Billund kl. 21:25.

Så er vi i Danmark, fyldt med en masse indtryk og oplevelser fra Rumænien, Serbien og Kroatien, lande som måtte så meget igennem. Lande, der historisk har været udsat for mange krige. Lande, hvor folk næsten aldrig selv har haft lov til at have deres egen mening. I vil komme til at se, at mange steder lever de stadig, som vi gjorde for 50 – 100 år siden, specielt i landsbyerne. I kommer til lande, der blev kendt (berygtet) for dårlige børnehjem, børn, der levede på gaden, sigøjnere, m.m. Det var også forfærdeligt, MEN, det bliver der mere og mere styr på.

Vi vil ikke love mere end vi kan holde, mange ting sker tit på vores ture lidt impulsiv, da ikke alt i landene fungerer perfekt, endnu. MEN, en ting kan vi love, I vil opleve en lokalbefolkning, der er utrolig gæstfri, helt unik i Europa, se noget af Europas flotteste natur, nogle charmerende lande, man lader sig gribe af. Der bliver meget at tale om på vejen hjem.

Det er meget svært, at forklare det at besøge lokale familier, spise frokost hos dem, høre om deres liv, men også se med egne øjne, hvordan forholdene er i sådan et land. Atmosfære kan man ikke beskrive, den skal opleves!

Priserne på dagsturene er mellem 30 & 80 €. I alt for alle turene ca. 475 €. Dette er billigt, når vi tænker på, at der er inkluderet frokoster med drikkevarer, samt entréer m.m. på alle turene.

Med venlig hilsen, Carmen Vele