15-dages tur – 15. september 2020

Selv om JS Rejser er specialister i Rumænien, har vi de seneste år spredt os lidt længere mod øst, nemlig til Republik Moldova med hovedstaden Chisinau, samt Odessa i Ukraine. Det skyldes, at en del af disse områder tidligere har været en del af Rumænien, og derfor hænger det godt sammen både kulturelt og historisk.

Turen koster kr. 11.995,-
Tillæg for enkeltværelse kr. 2.495,-

Vi flyver fra Billund direkte til Cluj Napoca, Transsylvaniens hovedby. Efter en dejlig tur, hvor vi oplever den fantastiske natur og folks gæstfrihed, forsætter vi turen mod nordøst, til Gura Humorului. Her sætter vi fokus på kulturen og religionen i landet, vi besøger nogle af de mest berømte bemalede klostre, som er under Unesco’s beskyttelse.

Vi forsætter turen mod Republik Moldova, som er en del af det tidligere Sovjetunionen, til hovedstaden Chisinau. Her får I mulighed for at opleve en af de største vinkældre i verden og se en flot og uberørt natur, charmerende landsbyer og gæstfrie mennesker. Vi forsætter turen mod øst til Odessa, men vi smutter lige igennem det ikke-anerkendte land, Transnistrien, der ligger i den østlige del af Republik Moldova.

Her oplever vi byen Tiraspol – landets hovedstad. I disse områder kan man stadig opleve den indviklede kommunistiske mentalitet, og man fornemmer den store sociale forskel på befolkningen i landet. I Odessa – ”Sortehavets Perle” er der også planlagt dejlige oplevelser, hvor vi bl.a. går ind og ser de berømte katakomber. Vi udforsker de berømte seværdigheder både sammen og på egen hånd.

Turen slutter i Bukarest, landets hovedstad, hvor vi oplever hovedstadens mest interessante attraktioner, med vægt på ny og gammel historie. Vi besøger bl.a. Parlamentet – det berømte Folkets Hus fra Kommunistisk tid, ægteparret Ceausescu’s hjem.

På denne tur, vil du opleve 3 lande, som har været un- der det kommunistiske jerngreb, lande som nu prøver at udvikle sig. Du vil opleve 3 udviklingsfaser i Østeuropa, samt 3 forskellige mentaliteter, kultur og natur.

Den helt rigtige tur for dig, der vil have oplevelser ud over det sædvanlige!

Der er 7 dagture (og gallaafslutning, hvis der er deltagere nok). Hvis man vælger alle dagture, er den samlede pris ca. 450 EUR pr. person, inklusiv frokost m/drikkevarer. Kan også betales i DKK. Alt dette er beskrevet i vores udførlige dagsprogram, som I er velkomne til at rekvirere.

Dagsprogram

Tirsdag 15. september

I får flybilletten sendt per e-mail eller brev, senest 7 dage før afgang. Du/I skal møde op i lufthavnen i Billund kl. 07:00. Fly afg. fra Billund kl. 09:20 er i Cluj Napoca kl. 12:40 – rumænsk tid. Rumænien er en time foran Danmark. – Carmen, jeres rejseleder er i lufthavnen og tager godt imod jer. Alle får bagagen i bussen, og vi kører lidt uden for byen, hvor vi får serveret frokost hos en dejlig familie, som prøver at bevare de gamle traditioner. De har lavet deres hus om til et privat museum. Derefter kører vi til byen Turda, hvor vi ser en imponerende saltmine, som har en speciel historie. Det hører vi nærmere om, når vi er der.

Vi kører tilbage til Cluj Napoca til vores hotel. Inden aftensmad holder vi kontortid. Her kan man tilmelde sig og betale de dagture, man vil på, veksle til rumænsk valuta (RON), købe kort over Rumænien, m.m.

Onsdag 16. september. Afg. kl. 09:30

Kirken og den ortodokse religion fylder meget i de fleste rumæneres liv. Det fortæller vi om denne dag. Vi kører mod syd, en drømmetur igennem et specielt landskab, vekslende mellem store vidder, hvor man kan se hyrderne gå med deres får, og små landsbyer, hvor man i forhold til Danmark er sat mange år tilbage.

Vi besøger nu nonneklostret ”REMETS”. Det er også i det område, vores humanitære forening ombygger huse m. m. for fattige familier. Vi kører til frokost hos nogle af vore venner, en privat familie, hvor man oplever en fantastisk gæstfrihed. Lalla er vores madmor den dag.

Torsdag 17. september Afg. kl. 09:00

Vi forlader Transsylvanien og kører til den nordøstlige del af landet, Bukovina, kendt for sin ubeskrivelige natur, men ikke mindst for de meget flotte klostre, som er en del af landets kultur. Undervejs får vi frokost hos en dejlig familie ved byen Bistrita, hvor konen og datteren går meget op i bevaring af folkedragter fra forskellige egne. De syr selv folkedragter, og deres hjem er lavet om til museum og udstilling om den rumænske identitet i mønstre på dragterne. Vi forventer at være fremme i byen Gura Humorului ca. kl. 17:30.

Fredag 18. september. Afg. kl 09:00

Så er der dømt KULTURDAG. Området, hvor vi befinder os nu, er verdensberømt på grund af klostre. De ligger som perler på en snor og er en stor del af rumænernes kultur. De bemalede fresker er flere hundrede år gamle, Det ældste her er fra 1547, men står stadig meget klart, helt fantastisk. Man vil komme til at opleve mange bibelske personligheder. Vi starter med et af de kendteste klostre, VORONET. Virkelig en oplevelse, man bliver betaget af. Derefter kører vi til klostret MOLDOVITA. Her bor ca. 40 nonner i meget rolige omgivelser, igen et kloster med flotte fresker. Vi kører til frokost hos en privat familie. De lever af landbrug, samtidig er konen specialist i at male æg, det vil I få at se.

Derfra kører vi igennem et område, vi siger jer: ”Hold da op”. Her må vi stoppe, der dømmes fotopause. Her er utrolig flot og med en udsigt, der er helt unik. Vi kommer nu til det største og mest storslåede af alle klostrene, SUCEVITA. Vi ser klostret og dets særpræg. Dagens sidste stop er i byen Marginea. Her har man specialiseret sig i at lave sort keramik. Når leret bliver brændt, bliver det sort. Vi ser værkstedet, og man får chancen for at købe til fabrikspris. Fyldt med oplevelser kører vi hjemad til vores hotel.

JO, JO – OPLEVELSER SKAL VI NU NOK FÅ!

Lørdag 19. september

Vi sætter kurs mod Republik Moldova. Turens højdepunkt. Ved grænsen mellem Rumænien og Republik Moldova viser vi vores pas og andre dokumenter, som vi ikke forstår, hvad de skal bruges til, meeen…nå, sådan skal det være. Vi kører nu mod hovedstaden Chisinau. Her skal vi bo 3 nætter på Hotel Manhattan, et 4* hotel som ligger tæt på bymidten.

Søndag 20. september. Afg. kl. 09:00

Vi kører lidt mod nord til byen Orheiul Vechi. Vi kører igennem et flot opdyrket landbrugsområde og små landsbyer med meget flotte gamle huse, som har en helt speciel charme. Vi skal op til en kirke, der er bygget ind i en grotte, hvor der bor 4 munke. Udsigten derfra er helt speciel og unik. Her er en udsigtsplatform med et ønskekors, hvor man skal lukke øjnene og ønske. Det prøvede en af vores kvindelige gæster, og næste dag blev hun millionær og senere gift med en rig skibsreder…jo jo. Derefter kører vi til nabobyen, hvor vi møder en dame, som gerne vil lave lidt national mad til os. Her bliver der mulighed for at få indblik i landets folklore, nationaldragter samt musik. Damen er direktør på skolen i landsbyen, så der bliver mulighed for at se skolen og høre lidt om landets undervisningssystem, som er anderledes end Rumæniens. Efter at vi har sagt farvel til vores veninde, kører vi tilbage til vores hotel.

Mandag 21. september Afg. kl. 10:30

Vi kører til byen Cricova, hvor vi skal besøge en af verdens største vinkældre. Vi får rundvisning og en dejlig frokost samt vinsmagning. Hele arrangementet tager ca. 3 timer. Derefter kører vi tilbage midtbyen. Så kan I evt. selv gå en tur i byen, handle, slappe af, nyde en kop kaffe eller andet.

Tirsdag 22 september Afg. kl. 08:00

Fra Chisinau i Republik Moldova. Vi kører ind til enklaven Transnistrien, der ikke er international anerkendt, MEN, landet har grænser, vi skal krydse. Vi må kun være der et vist antal timer. Vi kører mod hovedstaden Tiraspol i Transnistrien. Her har vi et lille ophold til selv at gå en lille tur i byen. Der er en stor cognacfabrik i byen med et udsalg, hvor man kan købe cognac af god kvalitet til meget lave priser. Vi har i år lavet aftale med fabrikken om at besøge stedet. De har lovet, at det kan lade sig gøre, så vi er spændte på, om det passer. Vi skal have brandysmagning på stedet. Det bliver hyggeligt!

Derefter kører vi videre på vores færd længere mod øst, nemlig til Odessa i Ukraine. Vi får en dag med mange grænser, mange oplevelser og muligvis brug for stor tålmodighed, da vi befinder os langt fra EU- grænser, hvor lov og ret har helt andre dimensioner. Lyder det ikke spændende? JOW. JOW! Vi har vores lokale guide med os, som vi også bruger i Moldova, da hun taler perfekt russisk.

Vi bor på hotel Londoskaya, som ligger tæt på de vigtigste seværdigheder i Odessa. Hotellet har en dejlig terrasse og personalet virker glade for at modtage gæster. Det er meget vigtigt. På hotellet er der mulighed for at veksle til lokal møntfod Hrivna.

Onsdag 23. september – Afg. kl. 10:00

Vi får først en rundtur i byen Odessa, som er spækket med masser af kultur, selvom selve byen ikke er ret gammel – kun fra sidst i 1700-tallet. I lang tid var byen ”port franco” (fri havn) og 4. største by i det sovjettiske imperium. Efter en dejlig rundtur i både bus og på gåben er vi nok ved at være sultne. Vi spiser frokost på en spændende restaurant. Efter frokost ser vi noget, som Odessa er kendt for – nemlig byens katakomber, som blev brugt under 2.verdenskrig, da sovjettiske partisaner gemte sig her. De underjordiske gange (katakomber) spreder sig under hele byen og er en gigantisk labyrint. Det er godt vi har en guide med. Sidst på dagen bliver der tid til at opleve byen på egen hånd.

Glæd jer! Det bliver en dejlig dag med historie og kultur!

Torsdag 24. september

Fridag hele dagen på egen hånd. Vi mødes til aftensmad kl. 19:30.

Fredag 25. september – Afg. kl. 08:00

Vi siger farvel til Odessa og kører tilbage til Rumænien til byen Braila, som ligger ved Donau’s bred. Frokost får vi undervejs som picnic á la Carmen. Vi skal forvente, at vejen det sidste stykke inden grænsen til Rumænien er temmelig dårlig, men det er den eneste mulighed, vi har.

Her har vi kun en overnatning, så HUSK at pakke en lille taske til overnatningshotellet, da kufferter ikke bliver pakket ud af bussen.

Lørdag 26. september – Afg. kl. 10:00

Mod hovedstaten, Bukarest. Vi indtager vores frokost som picnic á la Carmen. Hen på eftermiddagen er vi i Rumæniens hovedstad – Bukarest, hvor vi bor ret tæt på bymidten.

Søndag 27. september Afg. kl. 09:00

Vi kører hen til den gamle militære forlægning i byen Targoviste. Nu sker der nemlig noget helt specielt. Mange ting, der er sket i Rumænien, er blevet gemt, fortiet, lagt låg på. Men, det sker oftere og oftere at sandheden kommer frem. I august måned i 2013, blev kasernen, hvor Ceausescu og hans forhadte kone Elena blev dømt og henrettet, åbnet for offentligheden. JS kom dagen efter og blev selvfølgelig inviteret indenfor, blev vist rundt og fik at se, hvor standretten foregik. Alt står som dengang, stole, borde m. m.

Vi så også, hvor de fik deres sidste søvn. Og så fik vi et chok. Vi fik at se, hvor de blev skudt, der er endda stadig skudhuller i væggene. Det vil sige, at det sted, vi havde fået udpeget og vist vores gæster de sidste 25 år, var løgn. De mennesker, der har fortalt, hvor de blev skudt, er dem vi er venner med i dag, det er ikke særlig sjovt. De havde fået at vide, hvad de skulle sige til os FÆRDIG.

Alt dette kommer I nu ind og ser på denne tur. Altså den rigtige historie. Vi besøger også byens kloster, som hænger sammen med byens historie. Derefter kører vi til frokost hos nogle af J.S.´s venner, (de kan også blive jeres). J.S. har kendt familien siden 1986, altså også i Ceausescus tid. Vi skal rigtig hygge os, nyde maden, vinen, den rumænske brændevin TUICA (den nyder vi ikke, men den er en nødvendighed!) man skal på et tidspunkt lukke øjnene og tænke, hvor er vi danskere privilegeret.

Oplev denne rumænske gæstfrihed! NYD DEN!

Mandag 28. september. Afg. kl. 09:30

Vi ser først det berømte eller berygtede store prestigebyggeri, som blev bygget i kommunisttiden – nemlig Folkets Hus, som i dag er landets parlament. Her skal vi huske at have vores pas med, ellers får vi ikke lov til at komme ind. Sikkerheden er meget høj, netop på grund af, at bygningen er offentlig. Derefter kører vi en tur til midtbyen og viser jer de mest attraktive gader, stræder samt bygninger i hovedstaden. Frokosten bliver på en af de mange restauranter i byen. Vi besøger også ægteparret Ceausescus’s hus, som er blevet åbnet for turister sidste år. Det bliver spændende at se, hvordan de boede, og hvor meget luksus, de har haft i deres hus. Om aftenen indtager vi middag på en af de flotte restauranter i byen med lidt underholdning til, som gerne skulle give jer en festlig afslutning på rundturen i Østeuropa.

Tirsdag 29. september

Afg. til lufthavnen, meget tidligt på dagen. Fly afg. fra Bukarest kl. 06:00, er i Billund kl. 07:50.

Så er vi i Danmark, fyldt med en masse indtryk og oplevelser fra Rumænien Republik Moldova og Ukraine, lande som måtte så meget igennem. Lande, der historisk har været udsat for mange krige. Lande, hvor folk næsten aldrig selv har haft lov til at have deres egen mening. I vil komme til at se, at mange steder lever de stadig, som vi gjorde for 50 – 100 år siden, specielt i landsbyerne. I kommer til lande, der blev kendt (berygtet) for dårlige børnehjem, børn, der levede på gaden, sigøjnere, m.m. Det var også forfærdeligt, MEN, det bliver der mere og mere styr på

Vi vil ikke love mere end vi kan holde, mange ting sker tit på vores ture lidt impulsiv, da ikke alt i landene fungerer perfekt, endnu. MEN, en ting kan vi love, I vil opleve en lokalbefolkning, der er utrolig gæstfri, helt unik i Europa, se noget af Europas flotteste natur, nogle charmerende lande, man lader sig gribe af. Der bliver meget at tale om på vejen hjem.

Det er meget svært, at forklare det, at besøge lokale familier, spise frokost hos dem, høre om deres liv, men også se med egne øjne, hvordan forholdene er i sådan et land.

En atmosfære kan man ikke beskrive, den skal opleves!

Priserne på dagturene er mellem 35 & 90 €. I alt for alle turene ca. 450 €. Dette er billigt, når vi tænker på, at der er inkluderet frokoster med drikkevarer, samt entréer m.m. på alle turene. Frokoster, når vi flytter fra et hotel til et andet i Rumænien, Republik Moldova og Ukraine, er inkluderet i rejsens pris.

Den helt rigtige tur for dig, der vil have oplevelser ud over det sædvandlige!