15-dages rundtur, 1. juli 2017

Selv om JS Rejser er specialister i Rumænien, har vi de seneste år spredt os lidt længere mod øst, nemlig til Republik Moldova og hovedstaden Chisinau. Det skyldes, at området tidligere har været en del af Rumænien, og derfor hænger det godt sammen både kulturelt og historisk.

 

På denne tur får du – med garanti – nogle oplevelser og indtryk, du aldrig vil glemme!

Vi flyver fra Billund direkte til Cluj Napoca, Transsylvaniens hovedby. Vi er fremme i lufthavnen midt på dagen, og efter frokost kører vi videre til Østkarpaterne, hvor vi tilbringer en enkelt nat på et hotel, der ligner et slot. Her mener man, at Dracula, alias Vlad Tepes, har siddet til fange i ti år. Vi kører derefter videre til Iasi, kultur- og hovedby i den rumænske del af Moldova (Moldavien).

Området er kendt for sine otte, bemalede klostre, så vi besøger et af de vigtigste i området. Vi har også en vinsmagning samt en fridag i den store by, Iasi.


Vi forsætter turen mod Republik Moldova, til hovedstaden Chisinau. Her får I mulighed for at opleve verdens største vinkælder, der er optaget i Guinness Rekordbog for den største vinsamling. Vi ser en flot og uberørt natur, charmerende landsbyer og gæstfrie mennesker – og tager også en smuttur til det ikke-anerkendte land, Transnistrien, der ligger i den østlige del af Republik Moldova, samt Gagauzien i den sydlige del af Republik Moldova. I disse områder kan man stadig opleve den indviklede kommunistiske mentalitet, og man fornemmer den store sociale forskel på befolkningen i landet.

Tilbage til Rumænien kører vi til byen Buzau – en grænseby mellem Moldavien, Transsylvanien og Valakiet. Her oplever vi et naturfænomen, der er interessant og meget specielt, nemlig muddervulkaner, der er dannet af gasforekomster alt for tæt på jordens overflade. Sidste ophold på denne tur er storbyen Cluj Napoca. Her har vi også et par dagture, hvor vi ser det virkelige liv i de små, charmerende lands- byer med besøg og frokost hos private familier.

Den helt rigtige tur for dig, der vil have oplevelser ud over det sædvanlige!

Der er otte dagture og gallaafslutning som tilvalg til rejsens pris, da de kræver et vist antal deltagere. Hvis man vælger alle dagture, er den samlede pris ca. 550 EUR pr. person, inklusiv frokost m/drikkevarer. Kan også betales i DKK. Alt dette er beskrevet i vores udførlige dagsprogram, som I er velkomme til at rekvirere.

 

Detaljeret program

JS. Rejser har nu arrangeret rejser i 24 år i Rumænien og er dermed nok dem i Danmark, der kender Rumænien bedst. J.S. har arbejdet med Rumænien siden 1985. Carmen har arbejdet med danske turister i snart 20 år og siden 2010 overtaget JS Rejser. Sammen har de gjort JS Rejser til noget unikt i rejsebranchen. Det er ejeren selv, der er med som rejseleder.

Vi gør meget for at støtte private familier. Vi besøger og spiser hos dem så ofte, det er muligt. På vore ture vil du opleve Rumæniens helt specielle kultur, vinsmagning, formidable natur, charmerende landsbyer, som vi skal mange år tilbage for at finde i Danmark.

I år, gør vi i noget, som vi ikke har prøvet ret meget, vi flyver nemlig fra Billund til Rumænien. Man møder op i Billund lufthavn i god tid. Vi har ingen indflydelser på flyafgange og heller ikke på vægten af jeres bagage. Så, – husk størrelse på håndbagage og vægten på bagage er fastsat af flyselskabet. I må medbringe 1 stk. håndbagage (maks. 8 kg og maks. 40x23x55 cm) – og man må ikke have flydende væsker i håndbagagen samt 1 stk. kuffert (maks. 23 kg) ved check-in. I flyver med WizzAir. Flyvetiden fra Billund til Cluj Napoca er ca. 1 time og 30 minutter. Der er servering i flyet mod betaling. På jeres billet, som I vil få fra os min. 7 dage før afrejsen, vil der også være angivet jeres plads i flyet. Alle opgivne tider er lokal tider

Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted, end selve passet.

Lørdag – 1. juli I får flybilletten sendt per e-mail eller brev, senest 7 dage før afgang. Du/I skal møde op i lufthavnen i Billund kl. 07:00 om morgen. Fly afg. fra Billund kl. 09:10, er i Cluj Napoca ca. kl. 12:35 – rumænsk tid. Carmen, jeres rejseleder er i lufthavnen og tager godt imod jer. Alle får deres bagage i bussen og vi kører først til frokost hos en af vores gode venner i nærheden af Cluj Napoca. Derfra køre vi mod øst til Hotel Dracula som ligger i et dejligt naturområde. Vi har ca. 3 timers kørsel til hotellet, så vi får tid til at lære hinanden at kende, men også til at give jer de vigtigste informationer om turen og landet. Der bliver mulighed for at veksle penge i bussen

Søndag 2. juli – Her er der kontortid fra kl. 08:30 til 09:15. Her kan man tilmelde og betale de dagture man vil med på. Afg. kl. 09:30 Vi kører nu til storbyen Iasi med ca. 321.000 indb., altså hovedstaden i Moldavien. (Ikke at forveksle med Moldova) det er en af de største og mest kulturelle byer i den rumænske del, Moldavien. Vi skal bo på Hotel Moldova. Det ligger centralt i byen, som har masser af butikker, særdeles spændende by at gå rundt i. Undervejs besøger vi et af de smukkeste bemalede nonneklostre i området, klostret Moldovita, samt vi besøger en familie som lever af landbrug, her har vi frokost. Samtidig vil I få at se, at konen er specialist i at male æg.

Mandag 3. juli – Afg, kl. 10:00. Vi starter dagen med et interessant besøg på et flot og historisk gammelt munkekloster, som ligger i udkanten af byen. Her har vi en lille overraskelse til jer. Vi besøger vingården BUCIUM, der kun ligger 5 km fra hotellet. Vi vil blive vist rundt, der er et lille vinmuseum. Så er der vinsmagning, vi prøver de forskellige vine.

Derefter spiser vi, selvfølgelig med husets vin til. Vingården er allerede startet i 1947, men privatiseret i 1997. Det er bare en oplevelse.

Tirsdag 4. juli – Fri dag til at slappe af, gå en tur i byen m.m. Vi vil arrangere en lille rundvisning ved det store kulturpalads som ligger lige ved siden af hotellet. Det skal opleves, det er et fantastisk bygningsværk.

Onsdag 5. juli – Afg. kl. 09:00 Vi sætter kurs mod Republik Moldova. Turens højdepunkt. Ved grænsen mellem Rumænien og Republik Moldova viser vi vores pas og andre dokumenter, som vi ikke forstår, hvad de skal bruges til, meeen…nå, sådan skal det være. Vi kører nu mod hovedstaden Chisinau. Her skal vi bo 4 nætter på Hotel Manhattan, et 4* hotel som ligger tæt på bymidten.

 

Facts om Republik Moldova:
Et ret nyt land fra 23. juni 1990
Grænser: Vest – Rumænien og Øst – Ukraine
Areal 33.843 km2
Indbyggere: 4.2 mill
Befolkning: 64,5 % moldover, 13.8 ukrainer, 13 % russere.
Religion: 95% ortodoks
Hovedstad: Chisinau med 700.000 indb. Sprog: Før 1990 var russisk, nu taler de fleste moldovisk som er rumænsk dialekt. Statsform: Republik
Møntfod: Moldovisk Leu
Facts om Transnistrien:
Landet er ikke internationalt anerkendt.
Grænser: Vest – Rep. Moldova og Øst – Ukraine
Areal: 4.163 km2
Indbyggere: 505.000
Befolkning: 15 % moldover, 45 % russer, 35 % ukrainer, 1 % gagauzer.
Religion: russisk ortodoks Hovedstad: Tiraspol med 135.000 indb. Sprog: Russisk, Ukrainsk og rumænsk alle med kyrillisk alfabet.
Statsform: Republik
Møntfod: Transnistriske rubler

 

Torsdag 6. juli – Afg. kl. 10:30. Vi kører til byen Milestii Mici, hvor vi skal besøge verdens største vinkælder. Når vi siger verdens største, så er det også fordi, at de fleste der har været med os der, får et helt chok. Det er helt unikt. Vi får rundvisning og en dejlig middag samt vinsmagning. Hele arrangementet tager ca. 3 timer. Derefter kører vi tilbage midtbyen. Så kan I evt. selv gå en tur i byen, handle, slappe af, nyde en kop kaffe eller andet.

Fredag 7. juli – Afg. kl. 08:30. Vi kører ind til enklaven Transnistrien, der ikke er international anerkendt, MEN, har grænser vi skal krydse. Vi skal, som gruppe have en invitation for at komme ind i landet. Det har vi så fra et munkekloster, der SKAL vi køre hen, så vi kan bevise, at vi har været der. Vi er også blevet inviteret til frokost på klostret, det prøvede vi sidste år, og vi kan fortælle jer, det var en oplevelse for sig selv – ikke kun de forskellige retter vi fik smagt, men også måden hvorpå maden blev serveret og tilberedt på. Så går det mod hovedstaden Tiraspol i Transnistrien. Her har vi et lille ophold til selv at gå en lille tur i byen. Der er en stor cognacfabrik i byen med et udsalg, hvor man kan købe cognac af god kvalitet til meget lave priser. Vi har i år lavet aftaler med fabrikken om at besøge stedet. De har lovet, at det kan lade sig gøre, så vi er spændte på om det passer. Vi skal have brandysmagning på stedet. Det bliver hyggeligt!

Lørdag 8. juli – Afg. kl. 09:00. Vi kører lidt nord på, til byen Orheiul Vechi. Vi kører igennem et flot opdyrket landbrugsområde og små landsbyer med meget flotte gamle huse, som har en helt speciel charme. Vi skal op til en kirke, der er bygget ind i en grotte, her bor 4 munke. Udsigten derfra er helt speciel og unik. Her er en udsigtsplatform med et ønskekors, hvor man skal lukke øjnene og ønske. Det prøvede en af vores kvindelige gæster, og næste dag blev hun millionær og senere gift med en rig skibsreder…jo jo. Derefter kører vi til nabobyen, hvor vi har mødt en dame, som gerne vil lave lidt national mad til os. Her bliver der mulighed for at få lidt indblik i landets folklore, nationaldragter samt musik. Damen er direktør på skolen i landsbyen, så der bliver mulighed for at se skolen og høre lidt om landets undervisningssystem, som er anderledes end Rumæniens. Efter, at vi har sagt farvel til vores veninde, kører vi tilbage til vores hotel.

Søndag 9. juli Afg. kl. 08:00. fra Chisinau. Vi kører en helt ny rute, her tror vi ikke, der har været ret mange fra Danmark før, vi kører nemlig mod syd, ned igennem den del af Moldova, hvor gagauzerne bor, et folk fra tyrker tiden. Vi kører nu i Gagausien med 150.000 indb. Et land i landet med eget parlament og med kommunistisk styre. Vi forsøger at komme til en anden vinsmagning sammen med frokost i byen Comrat. Lykkes det er vi garanteret de eneste fra Danmark der har været der. Ellers har vi plan B.

Det bliver meget spændende. Efter grænse-cirkusset kører vi til byen Buzau, som ligger tæt på Karpaterbjergerne. Her har vi vores Hotel i udkanten af byen

Mandag 10. juli Afg. kl. 10:00 en kort køretur for at opleve et specielt naturfænomen, Mudder- vulkaner, og derefter er der dømt frokost hos en af vores gode venner, som bor i nærheden.

Tirsdag 11. juli Afg. kl. 08:30 til storbyen Cluj Napoca. Vi kommer nu til området Transsylvanien, hvor vi vil opleve et puslespil af minoriteter, som bor i samme område. Undervejs vil vi opleve de små og charmerende saksertyske landsbyer, vi vil også gør ophold i en af landsbyerne og besøge en saksertysk kirkeborg samt få frokost hos en dejlig familie, vi kender. Vi forventer, at vi er i Cluj Napoca ca. kl. 18:00. Her bor vi på hotel Univers T, som ligger skønt i udkanten af midtbyen, i nærheden af et stort butikscenter og ikke ret langt fra et stort marked.

Onsdag 12. juli Afg. Kl. 09:00 Kirken og den ortodokse religion fylder meget i de fleste rumæneres liv. Det fortæller vi om denne dag. Vi kører mod syd, en drømmetur igennem et specielt landskab, vekslende mellem store vidder, hvor man kan se hyrderne gå med deres får og små landsbyer, hvor man, i forhold til Danmark er sat mange år tilbage. Vi besøger nu nonneklostret

”REMETS”

Det er også i det område, hvor vores humanitære forening ombygger huse for fattige familier. Vi kører til spisning hos nogle af vore venner, en privat familie, hvor man oplever en fantastisk gæstfrihed. Lalla er vores madmor denne dag. På vej tilbage til Cluj Napoca, gør vi ophold ved en lille nyetableret vingård i byen Turda og afholder vinsmagning der..

Torsdag 13. juli Afg. kl. 09:00. Vi kører en fantastisk tur igennem et landskab, der varierer mellem åbne landskaber og utrolig smukke landsbyer, mange beboet af sigøjnere. Vi stopper først i byen Mera. Vi besøger en dame, der værner om det ungarske mindretals traditioner. Vi har her godt 2 times pause til at se et alderdomshjem, som også tager sig af sigøjnerbørn efter skoletid. Det er virkelig interessant at se, hvordan man tager sig af de gamle i Rumænien.

Derefter er der dømt frokost og hygge, vi skal opleve noget nyt, idet vi følger vores chaufførs familiens hverdag ude på landet, smager forskellige ungarsk specialiteter og hører den dejlige ungarske musik.

Fredag 14. juli er fridag, til selv at gå en tur i midtbyen, handle se lidt af byens seværdigheder eller bare slappe af ved en af de mange fortovsrestauranter i centrum. Om aftenen, er der afslutningsfest med underholdningsmusik og dans, en dejlig afslutning på dit ophold i Rumænien.

Lørdag 15. juli – meget tidligt om morgenen er der afgang til Billund fra lufthavnen i Cluj Napoca. Fly Afg. kl. 07:20, ankomst i Billund kl. 08:45.

 

 

Så er vi i Danmark fyldt med en masse indtryk og oplevelser fra Rumænien, et land som måtte så meget igennem. Et land, der historisk har været udsat for mange krige, et land, hvor rumænerne næsten aldrig har haft lov til at have deres egen mening. Nu skal rumænerne selv til at vise om de kan leve op til EU-normerne. I vil komme til at se, at mange steder, lever de stadig som vi gjorde for 50 – 100 år siden, specielt i landsbyerne. I kommer til et land, der blev kendt (berygtet) for dårlige børnehjem, børn der levede på gaden, sigøjnere, m.m. Det var også forfærdelig, MEN, det bliver der mere og mere styr på, – og os som følger jer på turen, er sandsynligvis dem i Danmark, der kender landet Rumænien bedst og har været særdeles aktiv med at hjælpe landet.

Vi vil ikke love mere end vi kan holde, mange ting sker tit på vores ture lidt impulsiv, da ikke alt i landet fungerer perfekt, endnu. MEN, en ting kan vi love, I vil opleve en lokalbefolkning, der er utrolig gæstfri, helt unikt i Europa, se noget af Europas flotteste natur, et charmerende land man lader sig gribe af – der bliver meget at tale om på vejen hjem.

Det er meget svært, at forklare, hvor spændende det er at besøge lokale familier, spise frokost hos dem, høre om deres liv, men også se, med egne øjne, hvordan forholdene er i sådan et land – atmosfære kan man ikke beskrive.

OBS! De frokoster eller ekstra udgifter der er, når vi flytter os fra det ene hotel til det andet, er inkluderet i rejseprisen. Resten er dagture, som man kan købe sig til i vores kontortid.

Vi er klar til at byde jer velkommen i Rumænien. HUSK! det er ejeren selv, der er med på turen. Dagturene ligger mellem 30 – 90 €. Køber man alle dagturene, er det ca. 550 € inkl. frokost m/drikkevarer til. Kan også betales i DKK.

Med venlig hilsen,
Carmen Vele