14-dages tur – 5. juni 2018

Rumænien og Bulgarien

Spændende tur, som giver indblik i 2 Østeuropæiske lande, Bulgarien og Rumænien, som er blevet medlem af EU samme tid, men som har klaret sig igennem årene på forskellige måder. Du/i kommer til at opleve 2 lande med forskellige kulturer, natur og kulinariske oplevelser.

Vi flyver fra Billund til Bukarest, hvor vi bl.a ser et af de største kommunistiske projekter, der i dag huser landets Parlament, nemlig Folkets Hus. Vi forsætter til Bulgarien, til den gamle bulgarske hovedstad, Veliko Tarnovo, en charmerende by med mange gågader, gamle bygninger og mange specielle butikker. Den er en oase i det gamle østland.

Her vil du komme til at opleve, at hotelværelserne ligger i etagerne under receptionen. Dvs. at etagerne er – 1. sal og – 2. sal osv. Både fra hotelværelserne og hotellets terrasser får vi en fantastisk og speciel udsigt. Vi forsætter til den lille provinsby, Belogradchick. Den er helt ny for danske rejsende. Her besøger vi byens citadel og nyder den otte udsigt ud over de stenformationer, som området er kendt for. Desuden ser vi den specielle grotte, som er kendt for sine gamle tegninger dateret helt tilbage til perioden fra år 600 – 1200 før Kristus.

Det er ubeskriveligt flot … det skal opleves!

Vi kører tilbage til Rumænien, hvor vi kommer til at bo på toppen af de smukke Karpater i den lille provinsby Petrosani. Her kommer vi til at opleve en fantastisk natur, noget af det smukkeste i landet. Sidste ophold er storbyen Cluj Napoca. Her har vi også nogle dagture, hvor vi ser det virkelige liv i de små, charmerende landsbyer med besøg og frokost hos private familier.

Denne tur er lige til dig, som er til en anderles oplevelse. Det er en tur du aldrig vil glemme!

Der er 7 dagture, som er tilvalg til rejsens pris. Hvis man vælger alle dagture er prisen ca. 350 EUR i alt pr. person inklusiv frokoster og drikkevarer. Kan også betales i DKR. Alt dette er beskrevet i vort udførlige dagsprogram, som I er velkomme til at rekvirere.

Dagsprogram

Tirsdag – 5. juni I får flybilletten sendt per e-mail eller brev, senest 7 dage før afgang. Du/I skal møde op i lufthavnen i Billund kl. 07:00. Fly afg. fra Billund kl.09:00, er i Bukarest kl. 12:50 – rumænsk tid. Rumænien er en time foran Danmark. – Carmen, jeres rejseleder er i lufthavnen og tager godt imod jer. Alle får bagagen i bussen, og vi kører direkte til vores hotel I Bukarest.

Onsdag – 6. juni kl. 08:30 til 09:30. -Er der kontortid på et anvist sted på hotellet.

Afg. kl. 10:00. Vi ser først det berømte eller berygtede store prestigebyggeri, som blev bygget i kommunisttiden – nemlig Folkets hus, som i dag rummer landets parlament. Det er den næststørste bygning i verden efter Pentagon. -Her skal vi huske at have vores pas med, ellers får vi ikke lov til at komme ind. Sikkerheden er meget høj, netop på grund af, at bygningen er offentlig. Derefter kører vi en tur til midtbyen og viser jer de mest attraktive gader, stræder samt bygninger i hovedstaden. Frokosten bliver serveret på en af de mange restauranter i byen. Vi besøger også ægteparret Ceausescus’s hus, som blev åbnet for turister sidste år. Det bliver spændende at se, hvordan de boede, og hvor meget luksus de har haft i deres hus.

Torsdag – 7. juni – Afg. Kl. 09:00. Vi siger farvel til byen Bukarest og Rumænien og sætter kursen mod Bulgarien. Vi indtager vores frokost som picnic á la Carmen. Hen på eftermiddagen er vi i Bulgariens gamle hovedstad – Veliko Tarnovo. Byen har været landets hovedstad fra 1187 til 1877. Den er også kendt som zarernes by, fordi her ligger slottet, hvor den bulgarske kongefamilie boede i sin tid. Frokost indtager vi som picnic, eller vi spiser på en restaurant undervejs. Vi forventer at være fremme ca. kl. 18:30, og vi bliver indlogeret på et fint hotel, som ligger i midtbyen tæt på den gamle charmerende bydel. Hotellet er meget specielt, det er bygget ind i en klippe. Etagerne ligger under jorden og ikke over, som vi er vant til. Hvad mener I om, at man bor på 4. sal, men nedad, ikke opad? Hotellet har også en flot udendørs terrasse med udsigt over den charmerende by. Undervejs er der mulighed for at veksle Euro til den bulgarske mønt – Leva.

Fredag – 8. juni – Afg. kl. 09:30. Her har vi lokalguide på, som vil sætte os ind i byens historie og vise os de mest interessante bygninger i byen, samt guide os rundt på det flotte citadel, som ligger i byen. Vi går en lille tur på de interessante gågader, og I vil få at se, hvor de forskellige butikker og små hyggelige værksteder ligger. Her bliver brug for kameraet. Frokosten indtager vi i en lille landsby ikke langt fra vores by. Den har også en meget gammel historie bag sig, og som noget specielt har den relationer til Valakiet i Rumænien. Efter frokosten besøger vi også et bemalet kloster, det er ubeboet, men ret flot og interessant.

Lørdag – 9. juni I dag er der fridag til selv at udforske den interessante by, slappe af på en af de rigtig mange terrasser, som er i byen eller købe gaver med hjem. Vi har fået at vide, at der er mange udlændinge, der kommer til byen, specielt fra Mellemøsten, men også fra Rusland, Ukraine, Rumænien og Israel for at handle tøj, sko og smykker. I vil opleve, at der findes mange af de kendte tøj- og skomærker i de forskellige butikker. Om aftenen mødes vi kl. 19:30 til aftensmad.

Den dag skal man selv klare frokost.

Søndag – 10. juni Afg. kl. 09:00. Vi forsætter på vores færd i Bulgarien mod den lille by Belogradchick, hvor vi bor på Hotel Skalite. Byen er kendt for sine unikke stenformationer samt et af de ældste citadeller i landet og en meget speciel grotte, en af de ældste i verden. Det kommer vi til at opleve alt sammen. Mens vi er her, får vi hjælp af en dame, som hedder Adriana og som har en fantastisk karisma. Adriana, er vinkyper og producent af vin. Vi synes, hun er rigtig god til sit arbejde. Samtidig er hun meget glad for sit land, en glæde som hun vil dele med jer. Undervejs er der Picnic a la Carmen.

Glæd jer! Det bliver en fantastisk oplevelse!

Mandag – 11. juni Afg. Kl. 09:00. Vi starter dagen med at se byens citadel. Derfra er der en virkelig flot udsigt over de stenformationer, som området er kendt for. Derefter kører vi hen og ser en meget speciel grotte, som er kendt for sine gamle tegninger, som er dateret helt tilbage til 1200- 600 år før Kristus. Her skal vi huske at have nogenlunde skridsikkert fodtøj på og en lygte med, da sikkerheden i grotten ikke er efter EU-standard. Grotten er flot, uberørt og speciel, og det ville være at snyde sig selv at undlade at besøge den. Derefter kører vi til frokost hos en af vores venner, som er pensioneret militærmand. Men han har en hobby – nemlig at lave mad, og han er en ret kendt TV- kok. Så han vil gerne lave mad til os. Han bor i et hyggeligt lille sommerhus med en fantastisk flot udsigt over nogle af de stenformationer, som er helt unikke. Vi havde aldrig drømt om, at det ville lykkes for os at spise frokost hos en TV-kok. Men vi er glade for, at vi kan give jer denne unikke oplevelse.

Tirsdag – 12. juni Afg. kl. 10:00 Vi kører til byen Vratsa, som er en ret kendt kulturby i den nordvestlige del af Bulgarien. Her findes en del museer, men vi ser kun det vigtigste af dem alle, nemlig nationalhistorisk museum med en stor samling bestående af flere udstillinger. Den arkæologiske afdeling er spredt rundt om oldtidssalen, middelaldersalen og den thrakiske skatkammersal.

Vi følger landets historie indtil 1918. Et spændende museum, som giver os et godt billede af landets kultur og identitet. Der bliver tid til selv at gå en tur og udforske gågaderne i byen. Frokost indtager vi på en af de hyggelige restauranter i byen. Derefter er der vinsmagning hos Adriana. Hun vil fortælle os om sin vin, og så kan vi smage på de forskellige vine hun har.

Onsdag – 13. juni Afg. kl. 08:00. Vi forlader Bulgarien og kører tilbage til Rumænien. Donau danner grænse mellem disse 2 lande, og i de senere år er der blevet bygget en flot bro, som vi også kommer til at benytte, når vi skal krydse grænsen. Inden grænsen holder vi et sted, hvor I kan bruge de sidste bulgarske Leva. Vi kommer til at køre langs Donau et stykke tid, inden vi kommer op i Sydkarpaterne, i den lille provins by Petrosani. Her bor vi udenfor byen, men vi kan love jer, at vi kommer til at bo flot. Hvad mener I, at vågne op om morgenen med udsigt til nogen af de højeste tinder i Sydkarpaterne? Naturen her er utroligt flot, vi kommer til at føle, vi er på toppen af hele verden. Frokosten indtager vi hos en dejlig familie, som sikkert vil servere fisk, da de bor lige op af Donau.

I har noget at glæde jer til!

Torsdag – 14. juni. Om formiddagen, er der mulighed for at tage liften helt op på toppen af det næsthøjeste bjerg i Rumænien. Er der nogle, der ikke er interesseret i at tage liften, kan de gå en lille tur i den flotte natur.
Kl. 11:30 kører vi til Retezat bjergene – et fantastisk naturområde, som er helt unikt i Europa, området er fredet, det gælder både dyr og planter. Området er også kendt for sine utallige kulminer, mange er lukket efter kommunismens fald. Her tegner der sig et reelt billede fra Ceausescus tid ved magten. Området leder tankerne hen imod en dyster tid i landets historie. Frokost indtager vi hos en dejlig familie, hvor manden i mange år har arbejdet i en af kulminerne i nærheden. De vil blive meget glade for at have os på besøg. Vi kører tilbage til Petrosani, hvor vi kan se lidt på byens seværdigheder eller handle lidt, inden vi kører tilbage til vores hotel.

Fredag – 15. juni – Afg. kl. 09:00. Vi kører hen og ser lidt på landets forhistorie, nemlig Sarmisegetusza Traiana, den største af borgene, som romerne i sin tid byggede her i Rumænien. Derefter er der dømt frokost hos en mand, som bestyrer et gammel palæ med landbrug til. Han er helt vild med at have os på besøg. Så han glæder sig til at møde os. Vi ser også den ældste stenkirke, som findes i landet. Den er helt tilbage fra 1200 tallet, man regner med, at nogle af stenene, der blev brugt til at bygge kirken, er fra romernes tid. På hjemvejen holder vi og ser en delvis istandsat borg i Hunedoara, Corvin Slottet. Den er en af Rumæniens formidable fæstninger, bygget i 1400- tallet af tyrkiske fanger. I nyere tid er den blevet brugt til div. optagelser af film. Man vil opleve, hvordan man behandlede fanger på det tidspunkt. Det er en barsk oplevelse.

Lørdag – 16. juni – Afg. kl. 09:00. Vi kører mod nord, en drømmetur igennem et uspoleret landskab, vekslende mellem store vidder, hvor man kan se hyrderne gå med deres får, igennem små landsbyer, hvor man i forhold til Danmark er sat mange år tilbage. Vi kører til frokost hos nogle af vores venner, en privat familie, hvor man oplever en fantastisk gæstfrihed. Så kører vi til den store by Cluj Napoca med 350.000 indbyggere. Her bor vi på Hotel Univers T, som ligger bekvemt i udkanten af midtbyen, i nærheden af et stort butikscenter og ikke ret langt fra et stort marked. Vi forventer ankomst på hotellet ca. kl. 18:30.

Søndag – 17. juni – Afg. kl. 09:00. Vi kører en fantastisk tur igennem et landskab, der varierer mellem åbne landskaber og utrolig smukke landsbyer, mange beboet af sigøjnere. Vi stopper først i byen Mera. Vi besøger en dame, der værner om det ungarske mindretals traditioner. Vi har her godt 2 timers pause til at se et alderdomshjem, som også tager sig af sigøjnerbørn efter skoletid. Det er virkelig interessant at se, hvordan man tager sig af de gamle i Rumænien.

Derefter er der dømt frokost og hygge, vi oplever noget nyt, idet vi følger vores chaufførs families hverdag ude på landet og smager forskellige ungarske specialiteter.

Om aftenen, er der afslutningsfest med underholdningsmusik og dans, en dejlig afslutning på dit ophold i Rumænien. Vi håber, at alle vil deltage.

Mandag – 18. juni – er fridag til selv at gå en tur i midtbyen, handle, se nogle af byens seværdigheder eller bare slappe af på en af de mange fortovsrestauranter i centrum. Kl. 16:00, mødes vi på hotellet til en let afskedsanretning med et glas vin til. Kl.17:00 pakker vi bussen og kører til lufthavnen. Flyafgang kl. 19:55 – Ankomst i Billund kl. 21:15.

Så er vi i Danmark fyldt med en masse indtryk og oplevelser fra Rumænien, et land som måtte så meget igennem. Et land, der historisk har været udsat for mange krige, et land, hvor rumænerne næsten aldrig selv har haft lov til at have deres egen mening. Nu skal rumænerne selv til at vise om de kan leve op til EU- normerne. I vil komme til at se, at mange steder lever de stadig, som vi gjorde for 50 – 100 år siden, specielt i landsbyerne. I kommer til et land, der blev kendt (berygtet) for dårlige børnehjem, børn der levede på gaden, sigøjnere, m.m. Det var også forfærdeligt, MEN, det bliver der mere og mere styr på – og vi, som følger jer på turen, er sandsynligvis dem i Danmark, der kender landet Rumænien bedst og har været særdeles aktiv med at hjælpe landet.

Vi vil ikke love mere, end vi kan holde, mange ting sker tit på vores ture lidt impulsiv, da ikke alt i landet fungerer perfekt, endnu. MEN, en ting kan vi love, I vil opleve en lokalbefolkning, der er utrolig gæstfri, helt unikt i Europa, se noget af Europas flotteste natur, et charmerende land man lader sig gribe af – der bliver meget at tale om på vejen hjem. Det er meget svært at forklare, hvor spændende det er at besøge lokale familier, spise frokost hos dem, høre om deres liv, men også se med egne øjne, hvordan forholdene er i sådan et land – atmosfære kan man ikke beskrive.

OBS! De frokoster eller ekstra udgifter der er, når vi flytter os fra det ene hotel til det andet, er inkluderet rejseprisen. Resten er dagture, som man kan købe sig til i vores kontortid.

Vi er klar til at byde jer velkommen i Rumænien. HUSK! det er ejeren selv, der er med på turen. Dagturene koster mellem 30 – 60 €. Køber man alle dagturene, er det ca. 350 € inkl. frokost m/drikkevarer til. Kan også betales i DKK.

Med venlig hilsen,

JS REJSER v/ Carmen Vele