11-dages tur – 14. sept. 2018

Bondegårdsferie i Maramures og Transsylvanien

Vi oplever starten på de fantastiske efterårsfarver i naturen, vi bor i 3 forskellige områder på pensioner/bondegårde for at give dig/jer muligheden for at opleve dagliglivet i de charmerende landsbyer. Vi vil igen i år gerne vise jer det virkelige Rumænien bag og foran facaden. Man vil komme tæt ind på den rumænske eller ungarske befolkning, de sociale forhold og med egne øjne se, hvordan Rumænien klarer sig 29 år efter revolutionen i 1989. JS og Carmen kender mange mennesker i landet og har derfor en stor berøringsflade.

 

Vi oplever først Maramures, den nordlige del af landet, vi besøger 2 forskellige landsbyer, hvor der er samlet utrolig mange traditioner på et lille areal. Her kommer du/i til at opleve, at folk stadig møder i kirken klædt i folkedragter, folk i landsbyerne bruger endnu de gamle værksteder som mange andre steder kun ses på museum, samt en smuk og varieret natur med bjerge, bakker og sletter. Det er lige tiden hvor naturen skifter til efterårsfarver, så du/i har noget at glæde dig/jer til.
Vi slutter turen i en lille ungarsk landsby i Transsylvanien, hvor vi vil koncentrere os om kultur og traditioner hos det ungarske mindretal i landet.

Der er 6 dagture samt gallaafslutning som tilvalg til rejsens pris. Hvis man vælger alle dagture er den samlede pris ca. 290 EUR pr. person, inklusiv frokost m/drikkevarer. Kan også betales i DKK. Alt dette er beskrevet i vores udførlige dagsprogram, som I er velkomme til at rekvirere.

OBS. Det bliver sandsynligvis ophavsmanden, Jørn (JS) der startede JS. Rejser for 25 år siden, der leder denne usædvanlige tur. Det kan I glæde jer til!

I får flybilletten sendt per e-mail eller brev, senest 7 dage før afgang. Du/I skal møde op i lufthavnen i Billund kl. 19:30 om aften. Fly afg. fredag d. 14. september, fra Billund kl. 21:45, er i Cluj Napoca kl. 00:55– Rumænsk tid. Carmen, eller èn af os jeres er i lufthavnen og tager godt imod jer. Når alle har fåret bagagen i bussen, kører vi til vores hotel i Cluj, for en enkelt overnatning. Her er det første måltid morgenmad lørdag morgen.

Dagsprogram

Lørdag d. 15.09. Er der kontortid fra kl. 09: 00 – 09:45. Tilmelding af turene, evt. køb af postkort og frimærker m. m.
Kl. 10:00. Er der afgang nordpå til området Maramures som er helt unik. Det er her man stadig har de gamle traditioner, hvor man går i folkedragter. Vi er inviteret ved en kendt dame der laver folkedragter Her skal vi have frokost. Der bliver mulighed for at se hendes udstilling med folkedragter, det er lidt overvældende og utrolig flot. Vi køre videre til landsbyen Sâlistea de Sus. Her er en familie der har opbygget nogle ferie huse. Her skal vi indkvarteres. Vi mødes til aftensmad kl. 19:30. Så er der hygge.

Søndag d. 16.09. Afg. kl. 08:00. Vi skal på en spændende tur oppe i bjergene med tog. Det er sandsynlig et af de sidste tog med damplokomotiv der stadig er i brug til transport af træ i Europa.
Det er en ekstra ordinær oplevelse. Vi får forfriskning på turen. Når vi kommer helt op på toppen er der medbragt frokost med drikkevare til. Det er en stor natur oplevelse, Det skal man prøve. Det tager en stor del af dagen.

Mandag d. 17.09. Afg. kl. 10:00. til landsbyen Sâcel. – Her vil i møde en kunstner, som er stolt af at lave træskærearbejde. Han er landmand, men også billedskærer, har haft besøg fra alverdens lande. Vi vil se, evt. købe noget af hans arbejde. Se verdens mindste værksted. En verdensmand i små kår.

Derefter videre til én, vi siger jer, oplevelse ud over det sædvanlige. – Det er en familie virksomhed i tredje generation, der ved vandkraft driver en virksomhed. I 2012 rundede de 100 års jubilæum, med et vaskeri, mølleri, karte uld og snapsebrænderi.
Det vil sige 4 værksteder, hvor maskinerne er trukket af vand. – Tror du/i ikke på det, så kom med og se med jeres egne øjne.

De vil gerne være vært ved en rumænsk frokost, her kommer man til at smage egen produktion af snaps. Vi vil hygge os et par timer på stedet.

Derefter noget helt nyt Parcul Natural i byen ”Poienile de sub Munte.” Her kommer vi på den anden side af bjerge hvor vi var med toget. Her er en helt vild natur som er fredet, her vil vi være vært ved en forfriskning.
Stedet er et beskyttet naturområde under Unesco`s beskyttelse. Et dyreliv der også inkl. Bjørne, Ulve, Hjorte. Masser af mink. Mere om det når vi er der. Vi vender hjem til vores pension mange oplevelser rigere.

Tirsdag d. 18.09. Afg. kl. 10:00. Vi har et lille stop i landsbyen Bogda Voda. Derfra til Klosteret Bârsana. Kirker og klostre har betydet meget for rumænerne, det fortæller vi lidt om her. Vi spiser frokost på klosteret. Derefter er der besøg i storbyen Sighetu Marmatiei. Her bliver mulighed for at gå på opdagelse for sig selv, der bla.a et marked. På et aftalt tidspunkt køre vi hjem til den familie hvor vi skal bo, det kan ske, at vi skal bo på flere pensioner.

Vi får tildelt værelser og mødes til aftensmad kl 19:00, her er fri Tuica (rumænsk brændevin) med i prisen. – Det bliver rigtigt hyggeligt.

 

Onsdag d. 19.09. Afg. kl. 09:00. Vi skal besøge den ”Muntre Kirkegård” i byen Sâpintâ. Her vil i opleve en kirkegård, hvor man i levende live kan bestille, hvilket eftermæle der skal stå på gravstenen. Det kan være muntert, men også tragisk. Kunstneren Stan Ion Pâtras startede allerede i 1935 med at lave disse ”Gravstene i træ” og fortsatte indtil sin død i 1977. Hans søn og lærling har siden taget over. En oplevelse ud over det sædvanlige. Der bliver tid til evt. indkøb, der er et utal af boder.
Vi besøger en kolos af en trækirke. De mennesker, der bor i det område mener, at de har bygget den højeste trækirke i hele Rumænien. Det er en oplevelse at se, specielt for dem, der kender til håndværk i træ.
Vi kører nu til frokost ved en familie vi kender i landsbyen Budesti. Manden er, så vidt vides den yngste borgmester i Rumænien. Det bliver spændende, hvad de kan diske op med, vi ved, at han har nogle familie som evt. kommer til at stå for frokosten.
Derefter køre vi til et fængsel der her i nye til er lavet om til muserum omkring historien om politiske fanger der kom i fængsel i Ceausescus tid ved magten, det er nu opdateret til også at gælde de andre østlande, vi berører også tiden hvor der var kongedømme. En kavalkade i Rumæniens historie.
Der bliver jo mere og mere åbnet for ting der har været skjult i Rumænien.

Torsdag d. 20.09. Afg. kl. 09:00. Vi køre ud i en flot natur. Turen går til Mogosa, her ligger en vulkan sø, hvor der er mulighed for at komme ud på søen på vandcykel. Men ideen er, at få lidt motion omkring søen. Der er også mulighed for at komme med skilift op på det nærliggende bjerg.
Derefter er der frokost ved en privat familie. Det er en enkekone og hendes familie, som vi støtter økonomisk. Her vil du komme meget tæt på et rumænsk hjem. Efter vi har sagt tak for mad, kører vi til den ældste og næsthøjeste kirke i Rumænien, i landsbyen Surdesti. Her får vi også lidt motion. Derefter kører vi hjemad til vores pension. Undervejs kommer vi til en ældre dame som vi sponsorer.

Men vi tager jer med, her vil i opleve et rigtig gammel hjem, helt unik.

Fredag d. 21.09. Afg. kl. 09:00 fra vores familie som vi nu skal tage afsked med.
Vi kører til en landsby Pâulisti nær grænsen til Ungarn, hvor vi er venner med Borgmesteren og Præsten. De har lovet, at sørge for frokost, så det glæder vi os til. Så går det sydpå igennem en masse smukke landsbyer. Vi stoppe og har pauser. Ser hvad der røre sig. Hen under aften kommer vi til landsbyen Sàncraiu. Her er en masse familier der har landbrug men også lidt pension, her skal vi nu bo. Aftensmad spiser vi sammen i en lade der er lavet om til en form for restaurant. Det har de kommet godt fra. Hyggelig rum. Her er en masse og kikke på.

Lørdag d. 22.09. Afg. kl. 10:00 til en spændende lille historie om en vandmølle, hvor man også kan få vasket tøj? – Vi kikker på det! – Her boer en rar dame som vil give en kop kaffe. Vi forklarer nærmere om møllen.
Så går det videre til en sød dame. Tidligere lære, hun vil gerne være vært for en frokost til nogle forhåbentlige sultne danskere. Vi fortæller hendes historie. Derefter køre vi en smuk tur til et munkeklostre (vi har jo set er nonneklostre). Derefter køre vi en smuk tur hjem. Der bliver brug for fotoapparatet. Der er et par barer i byen man kan besøge med det er også en oplevelse, at bare gå en tur i landsbyen

Søndag d. 23.09. Afg. kl. 11:00 Til en ungarsk dag ved chaufføren Apii, hjemme ved ham i hans landsby. Hvor der kun boer det ungarske mindretal. Her skal vi prøve forskellige snaps, ungarske specialiteter i mad m. m. der kommer lidt optræden. Som et lille punktun for vores færd igennem det land der har været utrolig meget igennem. Med et kommunistiskstyre, med et diktatorisk ægtepar med nogle bizarre ideer. Men som i vil se er landet ved at komme på fode igen. Er på vej til at blive et af de flotteste lande i Europa. En blanding mellem gammel og ny kultur

Mandag d. 24.09. Afg. efter morgenmad og pakke bil kl. 10:00. Vi kører til Cluj Napoca på hotel UniversT. Her får vi en let anretning. Så er der fri til at gå i storbyen på egen hånd. Så mødet vi på Hotellet igen kl. 16:00 så er der aftensmad med et par glas vin til. Kl. 17:30 køre vi til lufthavnen. Så skal vi desværre skilles efter en spændende tur.

Så er vi i Danmark fyldt med en masse indtryk og oplevelser fra Rumænien, et land som måtte så meget igennem. Et land, der historisk har været udsat for mange krige, et land, hvor rumæneren næsten aldrig selv har haft lov til at have deres egen mening. Nu skal rumænerne selv til at vise om de kan leve op til EU-normerne. I vil komme til at se, at mange steder lever de stadig, som vi gjorde for 50 – 100 år siden, specielt i landsbyerne. I kommer til et land, der blev kendt (berygtet) for dårlige børnehjem, børn der levede på gaden, sigøjnere, m.m. Det var også forfærdeligt, MEN, det bliver der mere og mere styr på, – og os som følger jer på turen, er sandsynligvis dem i Danmark, der kender landet Rumænien bedst og har været særdeles aktiv med at hjælpe landet.

Vi vil ikke love mere end vi kan holde, mange ting sker tit på vores ture lidt impulsiv, da ikke alt i landet fungerer perfekt, endnu. MEN, en ting kan vi love, I vil opleve en lokalbefolkning, der er utrolig gæstfri, helt unikt i Europa, se noget af Europas flotteste natur, et charmerende land man lader sig gribe af – der bliver meget at tale om på vejen hjem. Det er meget svært at forklare, hvor spændende det er at besøge lokale familier, spise frokost hos dem, høre om deres liv, men også se med egne øjne, hvordan forholdene er i sådan et land – atmosfære kan man ikke beskrive.

Vi ses. Hilsen Carmen Vele Jørn (JS)